Το Ταμείο εφιστά την προσοχή για απότομη αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ενώ οι τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες φαίνεται να έχουν επάρκεια κεφαλαίου και ρευστότητας, το ΔΝΤ σημειώνει ότι το 29% των τραπεζών αναδυόμενων αγορών θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις σε ένα δυσχερές οικονομικό σενάριο, οδηγώντας το κεφαλαιακό έλλειμμα στα 200 δισ.δολάρια.
Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2023 στο 2,7% από 2,9% που ήταν τον Ιούλιο και 3,8% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο. Μάλιστα δίνει και 25% πιθανότητα τελικά η ανάπτυξη του χρόνου να πέσει κάτω από το 2%. Περίπου το ένα τρίτο των εθνικών οικονομιών κινδυνεύουν να βρεθούν σε ύφεση το 2023, ενώ η οικονομίες σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα θα αναπτυχθούν με χαμηλότερους ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι επιπτώσεις της νομισματική πολιτικής της Federal Reserve θα γίνουν αισθητές σε όλο τον πλανήτη, καθώς το ενισχυμένο δολάριο έναντι των νομισμάτων αναπτυσσόμενων αγορών θα εντείνει τις πιέσεις από τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος δανεισμού.
Για το λόγο αυτό, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια απότομη επιβράδυνση θα γίνει πολύ πιο αισθητή στις αναδυόμενες που βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλους κινδύνους, όπως το υψηλό κόστος δανεισμού, τον υψηλό πληθωρισμό και την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων. Βλέπει επίσης κινδύνους από τη διεύρυνση των πιστωτικών spreads στον εταιρικό κλάδο και αυξημένες στάσεις πληρωμών χρέους στην αγορά στέγης, ειδικά της Κίνας, που θα μπορούσαν να επεκταθούν και στον τραπεζικό τομέα.
Με εξαίρεση την χωρίς προηγούμενο οικονομική επιβράδυνση του 2020 που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, οι επιδόσεις της επόμενης χρονιάς θα είναι οι πιο αδύναμες από το 2009, αμέσως μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Προειδοποιήσεις προς τους κεντρικούς τραπεζίτες
«Τα χειρότερα έρχονται, και για πολλούς το 2023 θα μοιάζει με χρονιά ύφεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά σημειώνοντας πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιμείνουν στις προσπάθειες κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής και αντιμετώπισης του πληθωρισμού.
«Αυτό που συστήνουμε είναι οι κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στον δρόμο που έχουν χαράξει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα… αλλά επίσης δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν την πορεία προς την νομισματική κανονικότητα», σημείωσε.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο κίνδυνος από το να μην κάνουν οι κεντρικές τράπεζες ότι χρειάζεται, είναι μεγαλύτερος από το να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων.
Επιμένει ο πληθωρισμός
Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο εφέτος, με έναν ετήσια ρυθμό της τάξης του 8,8% και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά εκτιμώνταν, στο 6,5% το 2023 και 4,1% το 2024.
Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2023. Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται την επόμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Οι ΗΠΑ θα έχουν ανάπτυξη 1% του χρόνου, οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες μέση ανάπτυξη 3,7%. Ισχυρότερη ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες αναμένεται να εμφανίσει η Ινδία με 6,1%. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,4%.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Σημειώνεται ότι ειδικά για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023, καθώς οι επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία. Εκτιμά ακόμη πως η ακρίβεια θα συνεχιστεί με τον Δείκτη Τιμών να ανεβαίνει κατά 9,2% φέτος στην Ελλάδα. Ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπολογίζει ότι θα «τρέχει» με 5,7%.
moneyreview.gr