25.7.22

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου & αρχαιολογικοί χώροι-ΦΩΤΟ

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία έχει κάνει προσπάθειες (από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα) για μια πιο ουσιαστική και πλήρη λειτουργία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων της Βυζαντινής Επισκοπής Κίτρους (αρχαία Πύδνα) και του Επισκοπικού Συγκροτήματος Λουλουδιών Κίτρους.





Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει εγγράφως από το ΥΠΠΟΤ, την ΕΦΑ Πιερίας και το Δήμο Πύδνας- Κολινδρού να τοποθετηθεί σχετική πινακίδα έξω από το κτίριο (όπου να αναγράφεται ο τίτλος του κτιρίου, ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ και οι ώρες κοινού), όπως και στον κόμβο Μακρυγιάλου. Επίσης, ζητήθηκε επανειλημμένα η πρόσληψη εποχιακών αρχαιοφυλάκων για την καλοκαιρινή σεζόν, ούτως ώστε όλα αυτά να λειτουργούν όχι μόνο πρωινές ώρες και εργάσιμες ημέρες, αλλά και απογεύματα και Σαββατοκύριακα/αργίες, κυρίως για την θερινή σεζόν κατά την οποία οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω τουριστικής κίνησης. Βασικό αίτημα είναι να μπορεί το κοινό να επισκέπτεται όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται σχετική «συνεννόηση με την Υπηρεσία», παρά μόνο όταν η επίσκεψη αφορά σε πολυάριθμα γκρουπ.
Ακόμη, η Επιτροπή ζήτησε τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων του επισκέψιμου χώρου του κτιρίου, για να δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη μουσειακή εικόνα. Άλλωστε, τα ευρήματα που είναι προσιτά στους επισκέπτες είναι λίγα σε αριθμό, παρόλο που υπάρχει άπλετος κενός χώρος, με άδειες αίθουσες. Όλα αυτά τα αιτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη εγγράφως, ούτε έχει γίνει κάποια επίσημη κίνηση προς την πλευρά της υλοποίησής τους.
Η ανάδειξη των σπουδαίων ευρημάτων της βόρειας Πιερίας από την 6η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια κρίνεται αναγκαία, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και ευρύτερα για το χώρο της Μακεδονίας. Η πλήρης λειτουργία τους θα συνδράμει στην τουριστική και φυσικά οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία:

1. Ζαρώτης Διονύσιος
2. Καρανίκα Μαρία
3. Κουνατίδης Χρήστος
4. Μπικηρόπουλος Θεοχάρης
5. Νταγλιούδης Αντώνιος
6. Πορφυρίδου Δήμητρα
7. Τσιτλακίδης Ηρακλής
8. Vucinic Nada

Εικόνα από επιτύμβια στήλη, από την αρχαία Πύδνα-5ος αι. π.Χ.
(στο Μουσείο Δίου)- φωτ. από το διαδίκτυo

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ