Σήμερα, ο Πολυχώρος πολιτισμού «Χαμιδιέ-Ισλαχανέ» διαθέτει έκθεση που αφορά την ιστορία του μνημείου, καθώς και της ευρύτερης ιστορικής περιοχής των ανατολικών τειχών και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, όπως η συγκεκριμένη έκθεση 31 κοστουμιών των «Φίλων της Νέας Παραλίας».
Οι επισκέπτες της έκθεσης απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ομορφιά, στην αρμονία και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες που μετατρέπουν άχρηστα υλικά σε έργα τέχνης αλλά και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης, που όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, είναι πλημμυρισμένο από τις φωνές των μαθητών, τις μυρωδιές από το ξυλουργείο, το μηχανουργείο, το χυτήριο και το σιδηρουργείο της Σχολής Χαμιδιέ.
Το επόμενο θέμα, όπως ανακοίνωσαν οι φίλοι της Νέας Παραλίας, θα είναι “BLACK οR WHITE” και η καθιερωμένη πασαρέλα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ένα εντυπωσιακό καλοκαιρινό γαλάζιο κουστούμι από φούσκα συσκευασίας, παλιούς χάρτες, σφουγγάρι μπάνιου, συρματάκι για πιάτα, μπουκάλι νερού, χαρτί συσκευασίας ανθοπωλείου και κουβάρια κλωστών βρίσκεται από στο πολιτιστικό κέντρο ΙΣΛΑΧΑΝΕ, φτιαγμένο από την διακοσμήτρια και εικαστικό Eιρήνη Μητούδη, η οποία σχολίασε για την εκδήλωση: «Οι επισκέπτες της έκθεσης απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ομορφιά, στην αρμονία και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες που μετατρέπουν άχρηστα υλικά σε έργα τέχνης αλλά και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης στο Ισλαχανέ που είναι πλημμυρισμένο από τις φωνές των μαθητών, τις μυρωδιές από το ξυλουργείο, το μηχανουργείο, το χυτήριο και το σιδηρουργείο της Σχολής Χαμιδιέ. Είναι ένας χώρος που εντυπωσιάζει, δένει το παρόν με τις μνήμες και πιστοποιεί τη συνέχεια του πολιτισμού και τα χαρακτηριστικά της πόλης μας. Το έργο που εκθέτω είναι από την πρώτη μου συμμετοχή πέρσι τον Σεπτέμβριο στην παρουσίαση των κουστουμιών με θέμα «Το ταξίδι» καθώς δύο χρόνια είχαμε αποχή από κάθε ταξίδι με την πανδημία έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε νοερά με φαντασία και υλικά. Η ιδέα ήταν του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Bernard Cuomo, οι οποίοι είναι οι δύο αρχιτέκτονες που μελέτησαν την ανακατασκευή της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση δημιουργήθηκε με στόχο να κρατιέται ζωντανή και όμορφη η παραλία και να αποτελεί κέντρο συνάντησης πολλών ανθρώπων. Τα βασικό μήνυμα της έκθεσης είναι η ανακύκλωση υλικών, υλικά δηλαδή που οδεύουν στον τελευταίο τους προορισμό, στο τελευταίο ταξίδι τους αλλά εμείς τα παίρνουμε, τα ανακατασκευάζουμε με διάθεση, φαντασία και καλλιτεχνική αισθητική. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με κοπτική ραπτική διότι το βασικό μου επάγγελμα είναι διακοσμήτρια, ωστόσο θέλω να προτρέψω όλο τον κόσμο να εκφράζετε δημιουργικά, να συμμετέχει, αφού η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους!»