Ζούμε σε μια εποχή αλλοπρόσαλλη. Από τη μια, αλματώδης πρόοδος στις επιστήμες, την τεχνολογία, τα γράμματα… και από την άλλη αυξανόμενη αβεβαιότητα, τρομοκρατία, βία, εγκλήματα και άγχος. Ο εθνικός και διεθνής ορίζοντας είναι σκεπασμένος με μαύρα σύννεφα ανωμαλίας. Ιδιαίτερα η πατρίδα μας περνά μεγάλη πολλαπλή κρίση που μαστίζει εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Εκκλησίες, Δήμοι και φιλανθρωπικά σωματεία δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν τις ανάγκες συμπατριωτών μας που δεν έχουν τα στοιχειώδη της ζωής. Κοντά στα οικονομικά προβλήματα υπάρχουν και προβλήματα υγείας με την πανδημία, σχέσεων… Τα ναρκωτικά, τα διαζύγια οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν ανησυχητικά. Παντού βασιλεύει ανασφάλεια, μελαγχολία, φόβος … Με βαριά καρδιά οι συμπατριώτες μας θα ευχηθούν, μάλλον ειρωνικά, «ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!» Μέσα σ’ αυτό το καταθλιπτικό κλίμα της αστάθειας, οι λυτρωμένοι του Κυρίου διατηρούν την αισιοδοξία τους. Μπορεί να μην γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, έχουν όμως ειρήνη στην καρδιά τους, γιατί γνωρίζουν και εμπιστεύονται Εκείνον που κρατά στα Χέρια Του τις υποθέσεις ατόμων και λαών. Είναι ο Κυρίαρχος Θεός, που μας παραγγέλλει «Μη φοβάστε!»
Ένα ερώτημα ταλανίζει όλους μας. Τι θα συναντήσουμε το 2022; ΄Ολοι μας έχουμε αγωνία και άγχος για το μέλλον. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι θα μας φέρει η νέα χρονιά. Πολλοί καταφεύγουν στα ωροσκόπια, στους αστρολόγους, στα μέντιουμ, που αφθονούν στις μέρες μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μόνον ΄Ενας που ξέρει με κάθε λεπτομέρεια το μέλλον. Είναι ο Θεός!
Αν είμαστε σοφοί, αντί να συμβουλευτούμε τους κάθε είδους τσαρλατάνους, θα ήταν ασφαλέστερα να καταφύγουμε στην Βίβλο. Διαβάζουμε, «Ελάτε τώρα κι εσείς που λέτε: «Σήμερα ή αύριο θα πάμε σ' εκείνην εκεί την πόλη, και θα παραμείνουμε εκεί ένα χρόνο και θα κάνουμε εμπόριο και θα κερδίσουμε» (Ιακώβου 4/13).
Το εδάφιο αυτό ασχολείται με το μέλλον. Για να μας το κάνει πιο συγκεκριμένα, φέρνει για παράδειγμα έναν έμπορο, που κάνει σχέδια για το μέλλον, για τις επιχειρήσεις του, όπως έκανε και ο άφρονας της παραβολής (Λουκάς 12/16-21).
Σημειώνουμε τρία σοβαρά λάθη που έκανε ο έμπορος, από τα οποία θα αντλήσουμε μαθήματα για το μέλλον ως άτομα, οικογένεια και ως εκκλησία.
Το πρώτο λάθος το ονομάζουμε άθεο σχεδιασμό. Ας θεωρήσουμε τον άνθρωπο μας, ως έναν επιχειρηματία των ημερών μας… Παίρνει το ημερολόγιο του 2022, με τα σχέδιά του… και καταστρώνει το πρόγραμμά για τις μελλοντικές του επιχειρήσεις. Τον ακούμε να λέει, «θα μπορούσα να κάνω σήμερα αυτό, και αύριο το άλλο…». Είναι πανέξυπνος και επιτυχημένος. ΄Εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Είναι ικανός να τα κάνει όλα. Θα αγοράσει, θα πουλήσει, θα κερδίσει, θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του… Προγραμματίζει με μαεστρία τα πάντα. Όλα με ακρίβεια. Προσέξατε το τραγικό του λάθος; Σ’ όλα τα σχέδια του δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Θεό. Αν ήταν σοφός, όσο και έξυπνος, θα έπρεπε να πει, «Θα ζήσουμε αν το θελήσει ο Κύριος και θα κάνουμε αυτό ή εκείνο» (Ιακ. 4/15). Το ότι δεν περιλαμβάνει τον Θεό, είναι τραγικά αλαζονικό. Στην πραγματικότητα είναι άθεος, δηλ. άφρονας (Ψαλμ. 14/1, 53/1). Μεγαλύτερος όμως ανόητος και απ’ αυτόν που λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, είναι εκείνος που πιστεύει και διακηρύττει θεωρητικά, «Υπάρχει Θεός», αλλά ζει, προγραμματίζει και συμπεριφέρεται όπως ο άθεος! Ακούμε τακτικά «επώνυμους» που λένε, «δόξα στον Θεό»… αλλά ζουν βουτηγμένοι στην ακολασία!
Ο ιερέας Φιλόθεος Φάρος είπε, «Ο Θεός είναι νεκρός. Τον έχουμε σκοτώσει και είμαστε ορφανοί». Κι αυτό το είπε για την πλειοψηφία των «πιστών» που η ζωή τους δείχνει ότι είναι πρακτικοί αθεϊστές!
Υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν τα σχέδια τους και στη συνέχεια πάνε στον Θεό και λένε, «Κύριε, να τα σχέδιά μου. Σε παρακαλώ, να τα εγκρίνεις και να τα ευλογήσεις, όπως τα έχω κάνει». Αντίθετα, θα έπρεπε να πουν: «Κύριε, βοήθησέ με να κάνω ό,τι θα ευλογήσεις. Τι είναι, Κύριε, αυτό που θέλεις να κάνω». Ο πιστός χριστιανός είναι βέβαιος ότι ο Θεός έχει ήδη σχέδιο για τη ζωή του για το νέο χρόνο, γιατί είναι δικό Του «ποίημα» (Εφεσίους 2/10). Ο Θεός λέει ξεκάθαρα, «Σύνεση θα σου δώσω, θα σου διδάξω την οδό που πρέπει να βαδίζεις· θα σε ορμηνεύω, η προσοχή μου θα 'ναι πάνω σου» (Ψαλμός 32/8).
Το δεύτερο λάθος του ήταν η επικίνδυνη αλαζονεία. Αντί να πει, «Θα ζήσουμε αν το θελήσει ο Κύριος και θα κάνουμε αυτό ή εκείνο» (Ιακ. 4/15), ο επιχειρηματίας μας πιστεύει ότι έχει το αύριο στα χέρια του. Αυτός, είπε, «σήμερα ή αύριο». Ο Θεός στο Λόγο Του μας λέει: «Είναι ανόητο να προγραμματίζεις για το αύριο. Ξεχνάς ότι η ζωή σου, μοιάζει με ατμό, ομίχλη, λουλούδι…». ΄Ολα αυτά δείχνουν πόσο σύντομη είναι η ζωή. Ο άφρονας πλούσιος είπε, «Ψυχή έχεις πολλά αγαθά αποθηκευμένα που αρκούν για χρόνια πολλά» (Λουκάς 12/19), αλλά ο Θεός τον τράνταξε με την ετυμηγορία: «Άμυαλε! Τούτη τη νύχτα την ψυχή σου απαιτούν από σένα…» (Λκ 12/20). Διαβάζουμε στις Παροιμίες 27/1, «Για την αυριανή τη μέρα μην καυχιέσαι, γιατί δεν ξέρεις τι θα φέρει». Η ζωή είναι εύθραυστη. Μην επαναπαύεσαι ότι είσαι νέος, υγιής, επιτυχημένος… Πόσες χιλιάδες άτομα που είχαν εύρωστες επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα σε μια βραδιά. Κάποιος είπε, ένα βήμα χωρίζει τον καθένα μας από τον θάνατο. Η ζωή μας έγινε τόσο φτηνή. Ηλικιωμένοι, νέοι ακόμη και παιδιά κάθε μέρα φεύγουν από ανάμεσά μας. Τα χρόνια πετούν κυριολεκτικά. Χθες ακόμη πήγαινες στο Δημοτικό Σχολείο. Σήμερα με το ζόρι σέρνεις τα τρεμάμενα πόδια σου στην εκκλησιά! Ιδιαίτερα, τα χρόνια φεύγουν πιο γρήγορα όταν περάσουμε τα 50, 60…Γι αυτό, ο Κύριος λέει: «Μην ανησυχείτε για την αυριανή ημέρα, γιατί η αυριανή ημέρα θα φροντίσει για τα δικά της. Αρκετό είναι για την κάθε μέρα το δικό της πρόβλημα». Αντίθετα να χαρούμε την κάθε μέρα και ας δοξάσουμε τον Θεό! Ο Ψαλμωδός διακηρύττει, «Αυτή είναι η ημέρα που έκανε ο Κύριος· ας αγαλλιαστούμε, και ας ευφρανθούμε σ' αυτή» (Ψαλμ. 118/24). Κάποιος είπε, «Δυο μέρες υπάρχουν που κλέβουν τη δύναμη από το σήμερα: Η χθεσινή και η αυριανή». Ας ξεχάσουμε το παρελθόν με τις ενοχές, γιατί ο Θεός εξάλειψε τις αμαρτίες μας και δεν τις θυμάται. Τις θλίψεις, τις αποτυχίες, τα προβλήματα, τις γκρίνιες, τις πικρίες του περασμένου χρόνου ακούμπησέ τα στα πόδια του Ιησού… Ούτε να αγχωνόμαστε για το αύριο. ΄Οταν αγχώνεσαι, απλώς μεταφέρεις τα προβλήματα του αύριο στο σήμερα. Ο Θεός μάς δίνει αρκετή δύναμη να αντέξουμε τα προβλήματα του σήμερα. Μην επιτρέψεις το αύριο να σου κλέψει τη χαρά τού σήμερα. Βάλε τον Θεό στα σχέδιά σου…
Το τρίτο λάθος που έκανε ο έμπορος μας ήταν η τραγική αναβλητικότητα. Προσέξτε τα εδ. 16 και 17, «Μα εσείς καυχιέστε τώρα μέσα στις αλαζονικές σκέψεις σας. Κάθε παρόμοια καύχηση είναι πονηρή. Όποιος, λοιπόν, ξέρει να κάνει το καλό και δεν το κάνει, αυτό γι' αυτόν είναι αμαρτία». Αν απλά γνωρίζαμε το θέλημα του Θεού και το κάναμε, όλα θα ήταν υπέροχα. Είναι όμως θλιβερό για εκείνους που, ναι, μεν γνωρίζουν το θέλημα του Θεού, αλλά δεν το κάνουν. Και είναι δύο φορές τραγικό, να γνωρίζουμε καθαρά το θέλημα του Θεού, και να μην ζούμε σύμφωνα μ’ αυτό. Γι αυτό, «σε αυτόν που γνωρίζει να κάνει το καλό και δεν κάμνει, σ’ αυτόν είναι αμαρτία». Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αμαρτία της παράλειψης είναι εξίσου σοβαρή όπως κι’ εκείνη της εκτέλεσης. Σκέψου να πεις στον Θεό, «Κύριε, ξέρω τι πρέπει να κάνω και κάποια απ’ αυτές τις ημέρες θα το κάνω, αν το θελήσεις». Πόσα προβλήματα παρουσιαστήκαν στη ζωή μας επειδή αναβάλαμε την απόφασή μας. Η αναβολή μερικές φορές είναι σοφή και ασφαλής, άλλες πάλι είναι επικίνδυνη και καταστροφική, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με το αιώνιο μέλλον μας. Πολλοί άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας της αναβολής. Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σε μια συνάθροιση. Ακούς ένα μήνυμα για μετάνοια και σωτηρία. Πώς θα αντιδρούσες; Να τα βάλεις με τον ιεροκήρυκα που σε δημιουργεί ενοχές ή να αρνηθείς να ανταποκριθείς στην πρόσκληση για σωτηρία. Και ξέρεις ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να δεχτείς τον Χριστό (Β΄ Κορ. 6/2). ΄Ετσι, χάνεις την ευκαιρία και δεν σώζεσαι όχι επειδή έκλεψες, μοίχευσες… Αυτές όλες οι αμαρτίες καθαρίζονται με τη θυσία του Χριστού, αν δεχόσουν τον Χριστό ως Σωτήρα σου, όπως έκανε ο ληστής στον σταυρό. Ενώ ήξερες τι έπρεπε να κάνεις, το αμέλησες, το ανέβαλες για άλλη φορά και αυτό σε καταδικάζει. Το 2022, πρόσεξε και απόφυγε τα λάθη που διάπραξε ο άνθρωπος μας.