17.12.20

ΠΙΕΡΙΑ: "Κατακόρυφη η πτώση όλων των δεικτών της τοπικής μας οικονομίας"

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις οδυνηρές συνέπειες που υφίσταται στο σύνολό της η οικονομική δραστηριότητα της Πιερίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης περιέγραψα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας & Θράκης Θεόδωρου Καράογλου και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα καθώς και αυτοδιοικητικών και υγειονομικών φορέων του νομού.
Ανέφερα συγκεκριμένα ότι το Επιμελητήριο Πιερίας πριν από 20 μέρες είχε προτείνει την επιβολή αυστηρότερου lock down σε όλες τις δραστηριότητες (τράπεζες, κτλ) κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε ομαλότερο άνοιγμα της αγοράς κατά τη διάρκεια των εορτών.
Δυστυχώς η εφαρμογή του click away δεν μπορεί να υποστηρίξει την αγορά καθώς από τις πρώτες μέρες του ιδιότυπου αυτού ανοίγματος τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Επιπλέον αναφέρθηκα αναλυτικά στα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική και παραγωγική φυσιογνωμία του νομού Πιερίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.



Σύμφωνα με αυτά το ΑΕΠ ανέρχεται στα 1,5 δις. ευρώ και αναλύεται:
ΕΜΠΟΡΙΟ 610 εκ. ευρώ. Ποσοστό 41,8% του ΑΕΠ.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ 345 εκ. ευρώ. Ποσοστό 23,5% του ΑΕΠ.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΕΣΤΙΑΣΗ 126 εκ. ευρώ. Ποσοστό 8,63% του ΑΕΠ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 134 εκ. ευρώ. Ποσοστό 9,17%
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 64 εκ. ευρώ. Ποσοστό 4,38%
Ανέφερα σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει κατακόρυφη πτώση όλων των δεικτών της τοπικής οικονομίας, τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτους αριθμούς γι΄ αυτό και απαιτείται γενναία στήριξη των επαγγελματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους με εντολή της Πολιτείας αλλά και όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Επιπλέον πρότεινα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
1. Αποζημίωση του απωλεσθέντος κύκλου εργασιών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, με χρηματοδοτικό πρόγραμμα «μη επιστρεπτέας επιδότησης», κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας (Τζιτζικώστας)
2. Επιδότηση των ενοικίων σε ποσοστό 100% για όσες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
3. Γενίκευση της ένταξης των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία , σε πρόγραμμα 120 άτοκων δόσεων, είτε αυτές δημιουργήθηκαν πριν από την κρίση, είτε θα προκύψουν αμέσως μετά από αυτή.
Καθώς και τη μετατροπή όλων των ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ από έντοκες σε άτοκες.
4. Ολοσχερή διαγραφή των οφειλών των πληττομένων επιχειρήσεων, έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, όπως πρότεινε και ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, με τη συνέργεια του κράτους, της Κεντρικής Τράπεζας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, προς αποφυγή της συσσώρευσης υπέρογκου χρέους σε βάρος των επιχειρήσεων, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε ένα τσουνάμι λουκέτων και στην κοινωνική αποσταθεροποίηση.
5. Λειτουργία του λιανεμπορίου με την είσοδο στα καταστήματα ενός ατόμου ανά πενήντα τετραγωνικά μέτρα.
6. Ενίσχυση της διατήρησης των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Διότι το επενδυτικό κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί και δεν προβλέπεται βραχυπρόθεσμα έντονη ζήτηση εργατικού δυναμικού.
Αντιθέτως η ανεργία συγκρατείται, πλασματικά, σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είναι στην πραγματικότητα, λόγω των κρατικών παρεμβάσεων