Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Χάγκεν Φλάισερ (Hagen Fleischer) γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε ιστορία και επικοινωνία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1979 δίδαξε Ιστορία του 20ούαιώνα στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών και ήταν πιθανώς ο πρώτος που εισήγαγε τη δεκαετία του ’40 και αποσιωπημένες ή λογοκριμένες θεματικές στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το 1985 έγινε και έλληνας πολίτης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά προγράμματα και επιτροπές έρευνας. Τον Απρίλιο 2010 επισκέφθηκε με 17 νέους ιστορικούς το Βερολίνο και άλλους γερμανικούς τόπους μνήμης του Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Από τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επανειλημμένα στη δημόσια τηλεόραση. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 μελέτες. Πρόσφατα βιβλία του: Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία (2012) και Πόλεμος και μεταπολεμικά χρόνια. Ο δύσκολος γερμανοελληνικός αιώνας (2020 στα γερμανικά, σχεδιάζεται ελληνική έκδοση). Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ τον τίμησε με τριήμερο συνέδριο (2012) και συλλογικό τόμο Η μακρά σκιά της δεκαετίας του ’40. Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Εμφύλιος (2015).
Το Βραβείο Δαίδαλος 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα και στην επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού. Ο Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse (Πανεπιστήμιο του Cambridge) και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ώς το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ώς το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996), Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003), Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του επέδωσε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Εκλέχτηκε στη θέση A.G. Leventis Visiting Professor in Greek στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Το επόμενο βιβλίο του, The Greeks: A Global History, προβλέπεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2021.
Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε και τους βραχείς καταλόγους για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και πεζογράφων. Οι αποφάσεις για τους βραχείς καταλόγους και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
Το βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας: Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη, Αριστέα Παπαλεξάνδρου.
ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ (εκδόσεις 2019, κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)
Αθηνά Βογιατζόγλου, Ερωτοπαίγνια, Κέδρος
Γεώργιος Γιαννούτσος, Προσωρινό, Όταν
Φιλία Κανελλοπούλου, Τα μέσα μου, Οροπέδιο
Μαριάνα Λαλαούνη, Έρμαιο, Μανδραγόρας
Νατάσα Πανδή, 24 ποιήματα για τη μετακόμιση, Μελάνι
Φώτης Σκουρλέτης, Φαντάσματα, Βακχικόν
Μάριος Χατζηπροκοπίου, Τοπικοί Τροπικοί, Αντίποδες
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας: Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Μαρία Φακίνου, Κώστα Χατζηαντωνίου.
ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ (εκδόσεις 2019 κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)
Ισμήνη Ζαγοραίου, Εξ απροόπτου έρωτες, Βακχικόν
Γιώργος Θάνος, Τα καύκαλα, Ιωλκός
Βάσω Καλαντίδου, Στην πέτρα χαραγμένα, Ενύπνιον
Δήμητρα Λουκά, Κόμπο τον κόμπο, Κίχλη
Μιχάλης Μαλανδράκης, Patriot, Πόλις
Άγγελος Μανουσόπουλος, Στην πόλη των ξένων, Bell
Γεωργία Μιχαλαριά, Εκτροφείο θηραμάτων, Γκοβόστης
Καθώς τα υγειονομικά μέτρα δεν επιτρέπουν εφέτος την πραγματοποίηση της τελετής για την απονομή των Βραβείων, που είχε οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά στις αρχές του επόμενου έτους. Την ίδια χρονική περίοδο πρόκειται να κυκλοφορήσει, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ειδική έκδοση σχετικά με τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων, σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της και είκοσι χρόνια από τη θέσπιση των πρώτων Βραβείων της.
ΟΣΔΕΛ