27.8.25

Με τον γύρο στο χέρι οι τουρίστες, απώλειες 12 εκατ. ευρώ στον τζίρο της εστίασης

Εγκλωβισμένες στην οικονομική στενότητα των Θεσσαλονικέων και στην… αιφνιδιαστική αλλαγή συνηθειών των τουριστών -αρκετοί εξ αυτών επιλέγουν τα ταχυφαγεία ή ακόμη και το έτοιμο φαγητό των σούπερ μάρκετ- βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης της πόλης, που από την αρχή της χρονιάς βλέπουν τον τζίρο τους να διολισθαίνει.

Η μείωση του τζίρου όπως αποτυπώνεται στα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους στη Θεσσαλονίκη έφθασε το 5,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, με την κακή πορεία του κλάδου να συνεχίζεται τον Ιούλιο, αλλά και τον Αύγουστο, που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 218,7 εκατ. ευρώ, έναντι 230,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Κατά συνέπεια… χάθηκαν 12 εκατ. ευρώ από τον τζίρο των καταστημάτων του κλάδου, με την ανησυχία να αυξάνεται περαιτέρω για το επόμενο διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι η ποσοστιαία μείωση του τζίρου στην εστίαση της Θεσσαλονίκης είναι διπλάσια από την πτώση του τζίρου πανελλαδικά, καθώς σε όλη τη χώρα η μείωση στον κύκλο εργασιών της εστίασης στο δεύτερο τρίμηνο έφθασε το 2,6% (στην Αττική -3,5%). Να σημειωθεί επίσης ότι η πτώση στη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 έρχεται σε συνέχεια ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του πρώτου τριμήνου, όταν ο τζίρος είχε φθάσει στα 205 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 7,6%.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, η τρέχουσα χρονιά ξεκίνησε με συρρίκνωση του τζίρου, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να εμφανίζει πτώση 7,6%, το οποίο το διαδέχτηκε ένα κακό δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, όπως εξηγεί, ο Ιούνιος, που αποτελεί δυνατό μήνα για την εστίαση, ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών, με την καθοδική πορεία του κλάδου να συνεχίζεται καθ´ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.


«Η γενικότερη ακρίβεια αποτυπώνεται από την αρχή της χρονιάς στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης. Οι Θεσσαλονικείς περικόπτουν τις εξόδους τους καθώς οι υποχρεώσεις και η γενικότερη ακρίβεια τους κρατούν στο σπίτι. Την ίδια ώρα, και οι τουρίστες που μένουν σε Airbnb είναι ιδιαίτερα φειδωλοί με την εστίαση. Προτιμούν έναν γύρο στο χέρι, που έχει χαμηλή τιμή, ή κάποιο άλλο φαστ φουντ για να γευματίσουν, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που παραγγέλνουν στο κατάλυμα που διαμένουν» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι λίγοι και οι Θεσσαλονικείς που επιλέγουν να παραγγείλουν σπίτι με αποτέλεσμα η όποια κινητικότητα στην εστίαση να αφορά τα ταχυφαγεία και τις πιτσαρίες.

Φόβοι για λουκέτα

Την ίδια ώρα, η διαμορφωθείσα κατάσταση σε συνδυασμό με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας που έχει συρρικνώσει τις ώρες λειτουργίας στις κουζίνες των εστιατορίων, λόγω της αδυναμίας για διπλές βάρδιες, δημιουργεί έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα, με το ενδεχόμενο εκατοντάδων λουκέτων, μέχρι το τέλος του έτους, να είναι ορατό.

«Γίνονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις, μετά από προσπάθειες του κλάδου μας, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα στην εστίαση. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να αλλάξει το τοπίο, ωστόσο επί του παρόντος τα περισσότερα εστιατόρια λειτουργούν λιγότερες ώρες τις κουζίνες τους, δηλαδή από τις 14.00 έως τις 23.00, όταν μέχρι πρότινος λειτουργούσαν από τις 12.00 έως τις 24.00. Η περιορισμένη κίνηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη λειτουργία στις κουζίνες των εστιατορίων, τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και τη συνεχή αύξηση των πρώτων υλών προκαλεί πίεση στον κλάδο», σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Το στοίχημα είναι τι θα γίνει από το φθινόπωρο και μετά, καθώς η υποτονικότητα στην εστίαση εκτιμάται πως θα συνεχιστεί. Ο κ. Επιτροπίδης γνωρίζοντας την κατάσταση εκ των έσω δηλώνει πως το διάστημα που διανύουμε αρκετοί συνάδελφοί του προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους, για να συνεχίσουν να λειτουργούν, με τις αποταμιεύσεις τους. Και αυτό είναι το καλό σενάριο... Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ήδη βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και την ανασφάλεια να μεγαλώνει.

Η εικόνα της εστίασης το 2024

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024 η συμμετοχή της εστίασης στη Θεσσαλονίκη στο σύνολο του κύκλου εργασιών του κλάδου ήταν στο 8,2% καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από αυτήν της Αττικής, που διαμορφώθηκε σε 40,2%.
Ο κύκλος εργασιών για το 2024 των 5.607 επιχειρήσεων του κλάδου της Θεσσαλονίκης άγγιξε τα 907,9 εκατ. ευρώ επί συνόλου 11,11 δισ. ευρώ πανελλαδικά.


πηγη https://www.voria.gr