24.7.25

ΤΟ 43ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Συνεχίζεται από Παρασκευή 1 έως Κυριακή 3 Αυγούστου 2025 το 43ο Διεθνές Θερινό Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα και στο ξενοδοχείο Ναιαδες, κορυφαίος θεσμός του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ, ένας Ιστορικός χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος και διεθνώς.
Συνεχίζοντας όλο τον χρόνο τις μουσικο-χορωδιακές δραστηριότητες το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας δίνει την δυνατότητα τον προσεχή Αύγουστο σε μουσικά σύνολα της Ελλάδος και του εξωτερικού να πραγματοποιήσουν μία σημαντική εμφάνιση σε έναν κορυφαίο θεσμό , σε ένα μαγευτικό περιβάλλον και σε έναν καταπληκτικό χώρο σε εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, όπως είναι η Λίμνη Πλαστήρα και το ξενοδοχείο Ναιάδες Naiades Hotel Resort & Conference
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός στην Ελλάδα και παγκοσμίως λόγω του μοναδικού του κανονισμού.
Η φιλοσοφία του Φεστιβάλ στοχεύει όχι μόνο στην καλλιτεχνική προσέγγιση αλλά και σε μια μουσικοπαιδαγωγική, κοινωνική και ακόμη περισσότερο σε μια πολιτική προσέγγιση των διαφορετικών χωρών των χορωδιών που συμμετέχουν.
Η σταθερή φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τη χορωδιακή μουσική και να αφήσει την παλιά μονοφωνική και πολυφωνική μουσική να ανακαλυφθεί από μαέστρους, τραγουδιστές και κοινό.
Μέχρι στιγμής στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχουν συμμετάσχει σημαντικές χορωδίες από όλες τις γωνιές της γης, εξέχουσες ορχήστρες και κορυφαίοι σολίστ.
Θεωρείται το σημαντικότερο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΕΛΛΑΔΟΣ, με μεγάλη συμμετοχή ξένων χορωδιών.

Το 43ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο

στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1925-2025), στον κορυφαίο συνθέτη της Χορωδιακής μουσικής της Αναγέννησης Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, στον Γάλλο συνθέτη Όπερας George Bizet (1838-1875) για τα 150 χρόνια από τον θάνατό του, στον Johann Strauss για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του ( 1825-1899), στον Ιταλό συνθέτη Alessandro Scarlatti για τα 300 χρόνια από τον θάνατό του (1660-1725), στον Antonio Salieri (1750-1825) για την 200η επέτειο από τον θάνατο του και στον Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη (1930-2015), μακαριστό Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας για 65 χρόνια, Χοράρχη, Mελουργό και Δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του.
Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από όλο τον κόσμο, σπουδαίες ορχήστρες και επιφανείς σολίστ, διοργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου, Δρ. Νίκου Ευθυμιάδη.
Ως πρόσθετα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει έναν κανονισμό που μπορεί να είναι μοναδικός σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί διασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων παραστάσεων κατά παραγγελία από Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Επίσης, παρέχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ερμηνευτών, που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και του κόσμου.
Οι πρωτοτυπίες του Φεστιβάλ στον κόσμο είναι:
1. Οι χορωδίες που συμμετέχουν υποχρεούνται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα έργα υπό τον έλεγχο Διεθνούς Επιτροπής, η οποία αποτελείται από αναγνωρισμένους αξιωματούχους ξένους και Έλληνες μαέστρους, εκπροσώπους των διαφόρων μουσικών σχολών.
2. Στο τέλος κάθε βραδιάς, σε ειδική συζήτηση με την κριτική επιτροπή, οι διευθυντές των χορωδιών λαμβάνουν προτάσεις βελτίωσης κ.λπ.
3. Οι χορωδίες αναγκάζονται να ερμηνεύουν και να ερμηνεύουν μεταξύ άλλων αρχαία ελληνική, βυζαντινή, γρηγοριανή και νεοελληνική μουσική.
4. Στο τέλος κάθε βραδιάς, όλες οι χορωδίες μαζί ή επιλεγμένα μέλη, ερμηνεύουν ένα έργο Έλληνα ή ξένου συνθέτη σε πρώτη παράσταση, που διεξάγεται κάθε φορά από μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Με

αυτόν τον τρόπο οι μαέστροι και οι χορωδίες, Έλληνες και ξένοι, έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την καλύτερη προετοιμασία κοινών έργων, να εργαστούν εργαστηριακά υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων σε ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά άγνωστο έργο αποκομίζοντας πολλά τεχνικά οφέλη, ανανεώνοντας παράλληλα και το ρεπερτόριό τους.
5. Αυτά τα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών είναι γραμμένα κατά παραγγελία για το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συγκεκριμένα.
6. Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στη διάρκειά του περιλαμβάνει πολλές άλλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από: βραδιές όπερας, συμφωνική μουσική, θρησκευτική μουσική στο Βυζαντινό Κάστρο του Φαναρίου, στη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα, με παραστάσεις συγκροτημάτων, εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής κ.λπ.
Τέλος, δείχνει τη μουσική μας κληρονομιά διεθνώς, ενώ η σχετική σημασία δόθηκε στη μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού τραγουδιού.
Για πρώτη φορά παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με Γρηγοριανό άσμα και αναγεννησιακή πολυφωνία. Μια άλλη χορωδιακή υποχρέωση είναι να ερμηνεύσουν έργα του 15ου και 16ου αιώνα, έτσι δίνει τη δυνατότητα στις χορωδίες να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από έργα ρομαντικών συνθετών, αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συνδιοργανώτρια), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ο Δήμος Σοφάδων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών.

Για πληροφορίες τα ενδιαφερόμενα μουσικά σύνολα , χορωδίες, ορχήστρες, μπάντες, σολίστ μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στα τηλέφωνα της Γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας 2441075440, 24410 42896, 6944442532.