13.6.24

Βασιλιάς Ληρ – Πόσο λάθος έκανε στην αντίληψή του για την αγάπη (WILLIAM SHAKESPEARE)

Το θεατρικό δράμα Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε το 1609.
Ο Ληρ, ο γηραιός βασιλιάς της Βρετανίας, αποφασίζει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον βασιλικό θρόνο και να μοιράσει το βασίλειό του ακριβοδίκαια ανάμεσα στις τρεις θυγατέρες του. 
Πρώτα, όμως, υποβάλει τις κόρες του σε μία δοκιμασία, ζητώντας από την κάθε μία να του φανερώσει το πόσο πολύ τον αγαπά.

Η Γονερίλη και η Ρεγάνη, οι μεγαλύτερες κόρες του βασιλιά, κολακεύουν τον πατέρα τους με τις απαντήσεις τους. Η Κορδέλια, όμως, η νεότερη και πιο αγαπημένη από τις τρεις θυγατέρες του βασιλιά, παραμένει σιωπηλή, ισχυριζόμενη ότι τα λόγια είναι φτωχά για να μπορέσει να περιγράψει το πόσο πολύ αγαπά τον πατέρα της. Ο βασιλιάς Ληρ εξοργίζεται με τη στάση της Κορδέλιας.
Παρά τις συμβουλές του Δούκα του Κεντ, αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει τον Δούκα. 
Την αποκληρωμένη κόρη παντρεύεται ο Βασιλιάς της Γαλλίας, ο οποίος εξακολουθεί να θέλει να την παντρευτεί ακόμη και χωρίς τη γη της, και εκείνη αποφασίζει να τον συνοδεύσει στη Γαλλία χωρίς την ευλογία του πατέρα της…

Ο Ληρ φιλοξενείται με τη σειρά κάθε μήνα από τις δυο μεγαλύτερες κόρες. Παρόλο που έχει παραδώσει την εξουσία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό. 

Ο Δούκας του Κεντ, μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του και του συμπαραστέκεται στους εξευτελισμούς που υφίσταται. Τελικά οι δυο κόρες διώχνουν τον πατέρα τους Ληρ, που ακολουθούμενος από τον πιστό του Δούκα, μεταμφιεσμένο πάντα, και από τον γελωτοποιό του περιπλανιέται μέσα σε μια άγρια νύχτα με καταιγίδα και καταφεύγει σ’ ένα καλύβι ξεστομίζοντας βαριές κατάρες. Από εκεί οι πιστοί του τον φυγαδεύουν στο Ντόβερ, απέναντι από τις γαλλικές ακτές.

Στο μεταξύ ο Δούκας της Κορνουάλης, σύζυγος της Ρεγάνης, σκοτώνεται σε μια συμπλοκή, ενώ ο Βασιλιάς της Γαλλίας αποβιβάζεται με στρατό στο Ντόβερ. 
Η Κορδέλια ειδοποιείται κι έρχεται να συναντήσει τον πατέρα της που βρίσκεται πια στα πρόθυρα της τρέλας. Η συνάντηση γίνεται στο φράγκικο στρατόπεδο. 
Ακολουθεί σύγκρουση των φράγκικων και αγγλικών στρατευμάτων και νικούν οι Άγγλοι. 
Ο Ληρ και η Κορδέλια συλλαμβάνονται και φρουρούνται. Ανάμεσα στις δυο βασίλισσες αδελφές, τη Γονερίλη και τη Ρεγάνη, ξεσπάει διχόνοια. Η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί.
Η Κορδέλια δολοφονείται και ο Ληρ ξεψυχάει κρατώντας στην αγκαλιά του το σώμα της.


ΠΗΓΗ : 1. el.wikipedia.gr
2. books.google.grnull

EIKONA : Cordelia Comforting Her Father, King Lear, in Prison. 
Βy George William Joy, Leeds Museums and Galleries
pinterest.com/pin/438749188679894736/