Ο νόμος και ο μηχανισμός για να ξεπεραστεί
Μετά τον νέο νόμο (5019/2023) που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απαγορεύεται σε κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν έχουν ηγετικά στελέχη που καταδικασμένα για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως είναι η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη. Ο τελευταίος έχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο νόμος προβλέπει ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα ηγετικά στελέχη υποψήφιου κόμματος τα οποία φαίνονται, αλλά και για τα στελέχη που είναι στην πραγματικότητα αυτά που ασκούν την ηγεσία στο εν λόγω κόμμα.
Ο κ. Κανελλόπουλος, που στο παρελθόν πέρασε από νευραλγικές θέσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε ότι είναι σε προχωρημένες επαφές με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες για να αναλάβει την ηγεσία του. Σήμερα την ηγεσία του κόμματος έχει αναλάβει Διοικούσα Επιτροπή. Ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι είναι σε επαφή με την Επιτροπή, για να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος και να αναλάβει αυτός την ηγεσία του κόμματος. Για να υλοποιηθεί αυτό, δηλαδή να καταργηθεί η διοικούσα επιτροπή και να αναδειχθεί ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος πρόεδρος του κόμματος, θα πρέπει να γίνει εκλογική διαδικασία σε πανελλήνιο συνέδριο, στο οποίο οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν περίπου 70 άτομα.
Αχυράνθρωπος
Ο ίδιος αρνήθηκε και ότι έχει έρθει σε επαφή με τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη και ότι είναι αχυράνθρωπός του. Για το τελευταίο αυτό επικαλέστηκε την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του λέγοντας ότι η διαδρομή του δεν του επιτρέπει να έχει ρόλο αχυρανθρώπου. Ο κ. Κανελλόπουλος είπε ακόμα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας», ενώ ο ίδιος θα είναι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, αφού με την ιδιότητα του προέδρου κόμματος θα μπορεί να είναι υποψήφιος σε έως και τρεις περιφέρειες πανελλαδικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κανελλόπουλος, θα υποβάλλει, με την ιδιότητα του προέδρου κόμματος, την δήλωση στον Άρειο Πάγο για συμμετοχή του «Εθνικού κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ» στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Ταυτοχρόνως θα αναλάβει και την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α1 Τμήμα του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, για το αν το κόμμα πληροί τα κριτήρια για να συμμετάσχει στις εκλογές.
Οι αντιδράσεις
Για την υπόθεση αυτή ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οπίος δήλωσε: «Η βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο, βάσει του οποίου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, οφείλει, μπορεί να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τοn οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις εθνικές εκλογές.
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε την Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές. Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε: “Η Βουλή έκανε το καθήκον της. Ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να προστατεύσει την εφαρμογή αυτού του πλαισίου”.
Οι «αδερφοί Ντάλτον»
Ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στην Νομική Επιστήμη. Είναι ένα από τα τέσσερα αδέλφια που στους νομικούς κύκλους είναι γνωστά με το προσωνύμιο «Αδελφοί Ντάλτον».
– Ο Αναστάσιος (Τάσος) Κανελλόπουλος, είναι πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
– Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, εν ενεργεία αντιπρόεδρους του Αρείου Πάγου,
– Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ι
– Ο Αθανάσιος (Θανάσης) Κανελλόπουλος, δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ).
Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1947, διορίστηκε στο δικαστικό σώμα τον Οκτώβριο του 1975 και ανέλαβε καθήκοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το Νοέμβριο του 2006. Η οικογένεια κατάγεται από την Κέρτεζη Καλαβρύτων.