Λύση σε ασθενείς που πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση και δεν μπορούν να τη ρυθμίσουν με φαρμακευτική αγωγή δίνει μία νέα επεμβατική μέθοδος.
Η λεγόμενη κατάλυση ή απονεύρωση της υπέρτασης (ablation) είναι μία ενδοσκοπική επέμβαση που ήδη εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα νεότερα δεδομένα στην επεμβατική καρδιολογία παρουσιάστηκαν στο πανελλήνιο σεμινάριο ομάδων εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
“Η απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών στοχεύει στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι ένας από τους μηχανισμούς που προκαλεί την αρτηριακή υπέρταση. Είναι μία επέμβαση ενδοαγγειακή. Η πρόσβαση γίνεται από μηριαία αρτηρία με μικρά θηκάρια, κάτι που προκαλεί ελάχιστες επιπλοκές. Πάμε στις νεφρικές αρτηρίες με ειδικούς καθετήρες και σε αυτά τα σημεία χορηγούμε κάποιου είδους ενέργειες, είτε ραδιοσυχνότητα είτε υπερήχους και καταλύουμε ένα μέρος -όχι το σύνολο- των νεφρικών ινών που συμμετέχουν στην πλειονότητα των ασθενών στην παθοφυσιολογία της υπέρτασης. Το σημαντικό στις μελέτες του ablation, της απονεύρωσης της υπέρτασης, είναι ότι έχει χρησιμοποιηθεί και η εικονική απονεύρωση, δηλαδή έγινε τυχαιοποίηση σε ασθενείς που έκαναν την επέμβαση και σε ασθενείς που τους είπαν ότι έκαναν την επέμβαση, γιατί πολλές φορές παίζει ρόλο αυτό στην επεμβατική καρδιολογία. Αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και πρέπει να είναι σίγουρο ότι η μέθοδος έχει αποτελεσματικότητα”, εξήγησε ο Κυριάκος Δημητριάδης, επεμβατικός καρδιολόγος, επιμελητής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών.
Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος είναι πρόεδρος της σχετικής ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, επισήμανε ότι την τελευταία πενταετία υπάρχει πληθώρα δεδομένων που αποδεικνύει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, η οποία μειώνει κατά περίπου 10 με 15 mm της στήλης υδραργύρου την πίεση στο ιατρείο και ταυτόχρονα και την 24ωρη πίεση. Τόνισε, δε, ότι η αρχική προσπάθεια ήταν για να αντιμετωπιστεί η ανθεκτική υπέρταση σε ασθενείς που έπαιρναν τρία φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο πλέον υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να μειώσει πολύ αποτελεσματικά την πίεση και για ασθενείς που δεν παίρνουν κανένα φάρμακο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι συστήνεται κυρίως για εκείνους που είτε έχουν δυσανεξία σε φάρμακα, είτε δεν μπορούν να συμμορφωθούν στην αγωγή για οποιονδήποτε λόγο, είτε έχουν δύσκολα ρυθμιζόμενη ή ανθεκτική υπέρταση και σε καμία περίπτωση για ανθρώπους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα των φυσιολογικών.
Το 50% των υπερτασικών αγνοεί ότι πάσχει
Η υπέρταση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Και το χειρότερο είναι ότι οι μισοί ασθενείς αγνοούν ότι πάσχουν, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δεν λαμβάνει σωστά την αγωγή του. “Από μελέτες παγκοσμίως υπολογίζεται ότι μόνο το 30% των υπερτασικών είναι ρυθμισμένοι. Οι μισοί υπερτασικοί αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα και δεν παίρνουν καμία φαρμακευτική αγωγή. Οι μισοί από τους μισούς που ξέρουν ότι είναι υπερτασικοί ή δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους ή δεν ρυθμίζουν σωστά την πίεσή τους. Το 50% των ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για ένα νόσημα όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία ή έπειτα από ένα έμφραγμα σταματούν τα φάρμακά τους μετά τον πρώτο χρόνο ή δεν τα παίρνουν σωστά”, ανέφερε η Μαρία Μαρκέτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της ομάδας εργασίας αρτηριακής υπέρτασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως του οξέως εμφράγματος, του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανεπάρκειας και επίσης αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή που συνδέεται με μεγάλη νοσηρότητα. “Είναι νόσος που στο 95% των ασθενών μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και σωστά από τη στιγμή που ο ασθενής είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του. Μόνο 5% δυσκολευόμαστε να ρυθμίσουμε. Η υπέρταση είναι μία ασυμπτωματική νόσος. Συμπτώματα δίνουν μόνο οι επιπλοκές της. Ο μόνος τρόπος για να τη διαγνώσει κανείς είναι να μετράει σε ηρεμία την αρτηριακή πίεσή του, ενώ συστήνουμε τον έλεγχο και μία φορά τον χρόνο και για τα παιδιά. Για την αντιμετώπισή της δεν χρειάζεται μόνο φαρμακευτική αγωγή, αλλά και αλλαγή του τρόπου ζωής”, τόνισε η κ. Μαρκέτου.
Το συνέδριο
Στο πανελλήνιο σεμινάριο συμμετέχουν συνολικά 15 ομάδες εργασίας με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Κοχιαδάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης η κάθε ομάδα παρουσιάζει τα καινούργια επιτεύγματα του κλάδου. “Παρουσιάζονται οι νέες γνώσεις και εμπειρίες.
Είναι περισσότερο μαθήματα κατά κάποιον τρόπο φροντιστηριακά, χρήσιμα για ειδικευόμενους και νέους καρδιολόγους”, σημείωσε, τονίζοντας ότι μέσω της ανταλλαγής εμπειριών προάγεται η γνώση.