Σε πρόσφατη ανάλυσή του, το Politico εξετάζει κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη είναι πράγματι πιθανή και τι θα μπορούσε να σημαίνει για το μπλοκ.
Ήδη η Κομισιόν βρίσκεται σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης του σχεδίου του Βερολίνου. Σε περίπτωση που το απορρίψει, ο γερμανός υπουργός υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί σχετικό σχέδιο νόμου – επομένως η νόμιμη κάνναβη δεν θα φτάσει καν… στα χαρτιά.
Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης-φανάρι της Γερμανίας περιλαμβάνει κινήσεις όπως τη νόμιμη πώληση κάνναβης από ελεγχόμενες καλλιέργειες σε καταστήματα με ειδική άδεια και τη δυνατότητα κατοχής 20 έως 30 γραμμαρίων για προσωπική χρήση.
Γιατί αναγκάζεται η ΕΕ να ασχοληθεί με την κάνναβη;
Αν και πολλές χώρες του κόσμου (ανάμεσά τους ο Καναδάς, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη) έχουν νομιμοποιήσει τόσο την ιατρική όσο και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, η ΕΕ παραμένει γενικώς διστακτική.
Η Γερμανία τώρα επιδιώκει να νομιμοποιήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για την παραγωγή της, από την καλλιέργεια και την επεξεργασία, μέχρι το εμπόριο και τη λιανική πώληση. Ακόμη και η Ολλανδία, η πιο φιλική προς την κάνναβη χώρα της ΕΕ, ανέχεται μόνο τη λιανική πώληση.
Από τη στιγμή που το Βερολίνο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι τα σχέδιά του περί νομιμοποίησης συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να αντιδράσουν.
Όπως τονίζει το Politico, προς το παρόν Γερμανία και Κομισιόν ανταλλάσσουν επιχειρήματα, ενώ η επίσημη διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του 2023. Μόνο τότε η Κομισιόν θα τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.
Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η Κομισιόν θα ανακοινώσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ αν και πώς οραματίζεται τη σχέση του μπλοκ με την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Τι θα επιτρέπεται, με ποιον τρόπο, πώς θα ρυθμίζεται και πώς θα φορολογείται.
συνέχεια στο ΒΗΜΑ