Στην πρώτη γνωριμία με το Δίον θα δώσετε σίγουρα την υπόσχεση να ξανάρθετε. Άλλωστε δεν είναι αρχαιολογικός χώρος όπου πρέπει να κινητοποιήσετε τη φαντασία σας για να αντιληφθείτε πώς ήταν κάποτε: εδώ ιερά, αγάλματα και κίονες είναι μέρος της φύσης. Τον χειμώνα, μάλιστα, αναδύονται μέσα από τις πηγές και τα νερά του ποταμού Βαφύρα, ο οποίος διασχίζει την περιοχή.
Πριν στρίψετε από την εθνική οδό προς το Δίον, μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε με τα παιδιά για τα Πιέρια Όρη. Στα ήπια αυτά βουνά της Πιερίας, που είναι γεμάτα με κωνοφόρα και φυλλοβόλα δέντρα, οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι κατοικούσαν οι Εννέα Μούσες. Με ένα μίνι-κουΐζ, ζητήστε τους να σας τις απαριθμήσουν: η Κλειώ, η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Ερατώ, η Πολύμνια, η Τερψιχόρη, η Ουρανία και η Καλλιόπη, ήταν προστάτιδες της ποίησης, του χορού και του τραγουδιού. Χάρη στις εξαιρετικές τους αυτές δεξιότητες διασκέδαζαν τους θεούς του Ολύμπου κατά τη διάρκεια των συμποσίων.
Πλησιάζοντας στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, πάλι, θα αφηγηθείτε μια άλλη μαγευτική ιστορία, που αφορά το Δίον: την πιο ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και –σήμερα– το ομορφότερο ανάμεσα στα οργανωμένα αρχαιολογικά πάρκα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η κόρη του Δευκαλίωνα, η Θυία, έμεινε έγκυος από τον Δία και γέννησε τον Μάγνητα και τον Μακεδόνα, οι οποίοι έζησαν στην Πιερία. Ο ιερός χώρος του «Πατέρα των Θεών» ήταν αυτός όπου θα περιηγηθείτε σε λίγο.
διαβαστε ολόκληρο το αφιέρωμα και δείτε τις φωτογραφίες εδώ : https://www.travel.gr