Όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ για να απαλλαγεί από τα χρέη του ένας οφειλέτης με χαμηλή περιουσία, θα πρέπει να περάσουν τρία χρόνια από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση της απόφασης του δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση πτώχευσης για τον λόγο ότι δεν υπήρχε αρκετή περιουσία για να καλυφθούν τα έξοδα της διαδικασίας.
Αυτό αφορά όσα νοικοκυριά διαθέτουν μικρή περιουσία, αλλά αυτή δεν περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του ή δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% των συνολικών οφειλών και ταυτόχρονα έχουν αξία άνω των 100.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, οφειλέτης που πτωχεύει με χρέη 500.000 ευρώ και στην περιουσία του δεν περιλαμβάνεται κύρια κατοικία ή τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει είναι κάτω των 50.000 ευρώ, τότε η πλήρης απαλλαγή του από τα χρέη επέρχεται σε τρία χρόνια από την πτώχευση.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο οφειλέτης έχει κάποια αξιόλογη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία ή περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% των συνολικών χρεών του και ανέρχονται σε ποσό άνω των 100.000 ευρώ, τότε η απαλλαγή επέρχεται σε ένα έτος από την κήρυξη της πτώχευσης.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως η «δεύτερη ευκαιρία» θα έρθει καθυστερημένα για έναν οφειλέτη με μικρή περιουσία, που είχε την… ατυχία να μείνει άνεργος ή να έχει ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα έπειτα από δέκα χρόνια Μνημονίων και δύο χρόνια lockdown, ενώ την ίδια ώρα ένας οφειλέτης με μεγάλη περιουσία θα μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα δύο χρόνια νωρίτερα.
ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr