23.6.21

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πότε και γιατί ξεκίνησαν οι μετρήσεις ακτινοβολίας( ατομικής ενέργειας, ραδιενέργειας, σταθμών κεραιών) του "σταθμού" 112 στην Κατερίνη; ΦΩΤΟ

Για περισσότερο από δύο εβδομάδες στην περιοχή του ΙΚΑ βρίσκεται σταθμευμένο ένα βάν, το βαν των φωτογραφιών που ακολουθούν.
 Η επιγραφή Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) μας προκάλεσε εντύπωση και φυσικά εύλογες απορίες. Πρώτη και κύρια, τι κάνει ένα αυτοκίνητο καταμέτρησης ραδιενέργειας,  στο κέντρο της  Κατερίνης; 
Πότε και γιατί ξεκίνησαν οι μετρήσεις;
 Συμβαίνει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί ή είναι θέμα ρουτίνας, που απλά δεν είναι εις γνώσιν μας;
Εύλογες απορίες που μπορούν να προκληθούν στον καθένα.
Απορίες και  ερωτήματα από την παρουσία του βαν καταμέτρησης καθώς ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχουμε δει τουλάχιστον ένα ενημερωτικό δημοσίευμα, μια ανακοίνωση που να εξηγεί τους λόγους καταμέτρησης  ακτινοβολιών στην πόλη μας. Αναζητήσαμε πηγές, σχετικά με τις μετρήσεις ραδιενέργειας και φυσικά  το site της ΕΕΑΕ . Οι απαντήσεις που "συλλέξαμε" από το site, 
χρήζουν επιστημονικής εξήγησης, καθώς δεν είμαστε ειδικοί, για να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες.  Εκ των προτέρων όμως πρέπει να σας πούμε ότι πιστεύουμε ότι οτιδήποτε ανησυχητικό προφανώς και θα υπήρχε επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών.  



Για ποιο λόγο άραγε βρίσκεται στην συγκεκριμένη τοποθεσία και αν έχει σημασία ο τόπος καταμέτρησης. 
Ποιά είναι η ακτίνα καταμέτρησης; 
Πως γίνεται;
Δεδομένου ότι μετά το ατύχημα στο Τσερνομπιλ και τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που είχαν καταμετρηθεί στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα την Πιερία, μέχρι το Όλυμπο το φυσικό τοίχος προς το νότο, είναι ένας ουσιαστικός λόγος ώστε  να γίνονται μετρήσεις. 
Αυτός ο λόγος  μας προξένησε το ενδιαφέρον για να αναδείξουμε το θέμα..

Η πρώτη εντύπωση μήπως ήταν αυτοκίνητο εγκαταλελειμμένο τόσες εβδομάδες στο σημείο που το εντοπίσαμε, αποκλείστηκε μετά από την αναζήτηση πληροφορίων στο σχετικό site της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Γεννάται όμως το ερώτημα αν έχουν καταγραφεί κάποιες ενδείξεις ανησυχητικές και γίνονται οι καταμετρήσεις στην Κατερίνη για τον έλεγχο της ακτινοβολίας με σκοπό την ασφάλεια των δημοτών ή είναι υπόθεση ρουτίνας;

Οι τοπικές αρχές έχουν ενημέρωση από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας;

Ποιος αποφασίζει τα σημεία ελέγχου και γιατί;

Πόσος χρόνος είναι ο ιδεατός για την συλλογή δεδομένων για έγκυρα αποτελέσματα στις μετρήσεις;

Συμβαίνει κάτι που δεν γνωρίζουμε(θυμόμαστε ότι για το Τσέρνομπιλ ο πλανήτης δεν ενημερώθηκε από τους Ρώσους αλλά από τους Σκανδιναβούς, μόλις έφτασε εκεί η ραδιενέργεια και χτύπησαν κόκκινο οι μετρητές...)

Πότε και γιατί ξεκίνησαν οι μετρήσεις;
Ποια είναι τα επίπεδα των -κάθε είδους- ακτινοβολιών στην πόλη μας;

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας έχουν εγκατασταθεί και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;

Συμβαίνει κάτι που πρέπει να μάθουμε ή ζούμε και κυκλοφορούμε σε μια πόλη που το φορτίο ακτινοβολίας έχει υπερβεί τα όρια και πρέπει να προστατευτούμε; 
Και με ποιόν τρόπο;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτηματικά και ερωτήματα μπορούν να μας απασχολήσουν άμεσα, για το τι ακριβώς συμβαίνει. 
Ερωτήματα που αν μη τι άλλο, χρήζουν απαντήσεων.



Αναζητήσαμε πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα για να βρούμε τις απαντήσεις στο σχετικο site :

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας.
Είναι τεχνολογικός φορέας, έχει χαρακτήρα Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και απολαμβάνει πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Υπάγεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εποπτεύεται από αυτόν.

Αποστολή
Η προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Όραμα
Να λειτουργούμε ως σύγχρονη ρυθμιστική αρχή, στους τομείς της ακτινοπροστασίας και της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας, που απολαμβάνει εμπιστοσύνης και αναγνώρισης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και ως πρότυπη υπηρεσία που ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα στο δημόσιο ρόλο της.

«Η ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας, σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και άσκησης αρμοδιοτήτων. Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της νοοτροπίας ασφάλειας (safety culture), τόσο στο εσωτερικό της ΕΕΑΕ όσο και στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό της έλεγχο. Η προώθηση της νοοτροπίας ασφάλειας είναι ευθύνη του οργανισμού, της Διοίκησης και των εργαζομένων.

Το γενικό αυτό πλαίσιο στην περίπτωση των ρυθμιστικών αρχών και των εγκαταστάσεων, όπου γίνεται χρήση ακτινοβολιών, εξειδικεύεται ακόμη περισσότερο στα ακόλουθα:
• προσωπική γνώση και αναγνώριση της σημασίας της ασφάλειας
• ικανότητα ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης και καθοδήγησης του προσωπικού
• δέσμευση σε όλα τα διοικητικά επίπεδα σε έναν κοινό στόχο: την ασφάλεια
• παρακίνηση μέσω διοικητικών πρακτικών (ανταμοιβές-έπαινοι, ποινές, κτλ.)
• εποπτεία που περιλαμβάνει διαδικασίες αξιολόγησης και αναθεώρησης
• καταμερισμός ευθυνών μέσω επίσημης ανάθεσης αρμοδιοτήτων, περιγραφής καθηκόντων και κατανόησης ρόλων από τους εργαζόμενους.

Η ΕΕΑΕ συμμετέχει στη διαδικασία αδειοδότησης όλων των σταθμών κεραιών, ελέγχοντας τις τεχνικές μελέτες ραδιοεκπομπών και τις περιβαλλοντικές μελέτες. Επιπλέον, είναι αρμόδια για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και μετρήσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η συμμόρφωση με τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Η ΕΕΑΕ ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία:

· αυτεπαγγέλτως και κατά τρόπο δειγματοληπτικό, ετησίως σε ποσοστό 20% τουλάχιστον των αδειοδοτημένων από την ΕΕΤΤ κεραιών, που λειτουργούν εντός σχεδίου πόλεως,

· κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου. Η αίτηση υποβάλλεται απευθείας στην ΕΕΑΕ και συνοδεύεται από την καταβολή σχετικού παραβόλου, το ύψος του οποίου ρυθμίζεται με την ΚΥΑ υπ’αρ. 8701/118 (ΦΕΚ 302/Β/7-3-2007) και ανέρχεται σε 160 ευρώ για το πρώτο αιτούμενο σημείο μέτρησης και 80 ευρώ για κάθε επιπλέον αιτούμενο σημείο μέτρησης συν ΦΠΑ.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιούνται σε σταθμούς κεραιών αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, ενώ είναι διαθέσιμα και στην εφαρμογή για e-κεραίες. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των πεδίων, όπως καταγράφονται ανά περιοχή, και για τη σχέση των τιμών αυτών με τα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης. Εκεί παρουσιάζονται αποτελέσματα περισσότερων από 18.500 ελέγχων ακτινοβολίας που έχουν πραγματοποιηθεί από την 01/07/2008 έως σήμερα. Οι μετρήσεις αυτές αφορούν περισσότερους από 10.500 σταθμούς κεραιών. Σε αρκετούς από αυτούς τους σταθμούς έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις περισσότερες από μία φορά (δηλαδή σε διαφορετικές ημερομηνίες), τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται ξεχωριστά.

Το Γραφείο Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ έχει διαπιστευτεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) ως ικανό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025, να διενεργεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων.

Όρια ασφαλούς έκθεσης

Τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού ορίζονται στις παραγράφους 1 και 3 (κατά περίπτωση) του άρθρου 35 του ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167/Α/30-10-2019) και στα άρθρα 2-4 της υπ’ αριθ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά». Η προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. βασίστηκε στη Σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε., L 199 (1999/519/EC), 30-7-1999, «Σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία 0 Hz - 300 GHz».

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν θεσπίσει από τα αυστηρότερα όρια στην Ευρώπη. Προβλέπονται βασικοί περιορισμοί και επίπεδα αναφοράς για την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι βασικοί περιορισμοί βασίζονται άμεσα σε αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία και σε βιολογικές μελέτες, ενώ τα επίπεδα αναφοράς χρησιμοποιούνται για την πρακτική εκτίμηση της έκθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο υπέρβασης των βασικών περιορισμών.

Οι βασικοί περιορισμοί για την έκθεση του κοινού στα εκπεμπόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασίστηκαν σε όλες τις μέχρι σήμερα αποδεδειγμένες επιδράσεις και έχουν οριστεί με μεγάλους συντελεστές ασφαλείας (μεγέθους περίπου 50) έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αβεβαιότητες που υπάρχουν όσον αφορά την ατομική ευαισθησία, τις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και τις διαφορές όσον αφορά την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του κοινού. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί πως τα επίπεδα αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της έκθεσης προέρχονται από τους βασικούς περιορισμούς, υπό συνθήκες μέγιστης σύζευξης του πεδίου με το εκτιθέμενο σε αυτό άτομο, παρέχοντας έτσι το μέγιστο βαθμό προστασίας.

Ως όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην Ελλάδα (παραγρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 4635/2019) θεωρούνται το 70% των τιμών της Ε.Ε., εισάγοντας έτσι ένα πρόσθετο συντελεστή ασφαλείας. Ειδικά σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού (παραγρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 4635/2019), καθώς αυτά απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών της Ε.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στην ιστοσελίδα: https://eeae.gr/