«Η έρευνα δείχνει ότι είμαστε πολύ κακοί στο να κρίνουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας» λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με ερευνητές από το MIT των ΗΠΑ. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να καταφέρει να αναλύσει τα ποσοστά αμφίδρομης και μονομερούς φιλίας.
«Βρήκαμε ότι το 95% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι οι σχέσεις τους είναι αμοιβαίες αν και μόνο το 50% ίσχυε. Αν νομίζουμε ότι κάποιος είναι ο φίλος μας, περιμένουμε από αυτόν να αισθάνεται το ίδιο. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει» διαπιστώνουν.
Η δυσκολία μας στον προσδιορισμό της αμοιβαιότητας της φιλίας, δημιουργεί προβλήματα τόσο στις σχέσεις μας όσο και στις συνεργασίες μας.
«Μάθαμε ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο ένστικτο ή τη διαίσθησή μας. Πρέπει να υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να μετρήσουμε αυτές τις σχέσεις καθώς και τις επιπτώσεις τους».
Αυτή η διαπίστωση έχει προσωπικό αλλά και συλλογικό αντίκτυπο.
Σε προσωπικό επίπεδο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν αμφίδρομες φιλίες, επηρεάζονται περισσότερο θετικά από τους φίλους τους και έκαναν μεγαλύτερη πρόοδο από ότι εκείνοι με τις μονομερείς φιλίες.
Σε συλλογικό επίπεδο, εταιρείες, κολλεκτίβες αλλά και οι κοινωνικές ομάδες που εξαρτώνται από την κοινωνική επιρροή για συλλογική δράση και διάδοση πληροφοριών θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να σκεφτούν πως θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους.
Κι εμείς καλό θα είναι να επανεξετάσουμε αυτό το «ένστικτο».
Πηγή: doctv.gr
https://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/den-einai-oloi-filoi-mas