24.1.21

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.- ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ναύπλιο, 24 Ιανουαρίου 2003 .Του Χρήστου Φωτόπουλου

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΩΝ Ε.Ε -ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ-ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ.
Στο 1ο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ έτους 2003 (22/01/2003) παρουσία του υφυπουργού δημόσιας τάξης κ. Μαλέσιου, διαπιστώθηκε η αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για επίλυση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων. Έτσι, η ΠΟΑΣΥ μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες αστυνομικών-πυροσβεστών-λιμενικών αποφάσισαν την πραγματοποίηση ένστολης διαδήλωσης άμεσα, την 24/01/2003 στο Ναύπλιο κατά τη διάρκεια της συνόδου εκεί των υπουργών εργασίας των χωρών της Ε.Ε. Τα στενά χρονικά περιθώρια συνετειναν για τη συμμετοχή μόνο των μελών των Δ.Σ, των αντιπροσώπων των σωματείων όλης της χώρας και όσων περισσότερων συναδέλφων από την περιφέρεια Πελοποννήσου.





Τα κυρίαρχα αιτήματα στη διαδήλωση ήταν:
Ο χαρακτηρισμός του επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, η αμοιβή της εργασίας τα Σάββατα, Κυριακές αργίες-εξαιρεσιμες, καθώς και η αμοιβή για τη νυχτερινή εργασία.
Η συμμετοχή, ο παλμός, η δυναμική ήταν πέραν του προβλεπόμενου. Οι κυβερνώντες αλλά και οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπουργοί βρέθηκαν προ εκπλήξεων.
Τα συνθήματα «Φτάνει πια ο εμπαιγμός» , «Είμαστε κι εμείς λαός» , «Βγείτε να δείτε που μας οδηγείτε» , διαπερνούν όλη την πόλη. Οι φωνές των αστυνομικών-πυροσβεστών-λιμενικών φτάνουν ως την αίθουσα συνεδριάσεων των υπουργών, αφού επιτεύχθηκε, μετά από πάλη, το σπάσιμο του αστυνομικού φραγμού, αψηφώντας τις εντολές του επόπτου των μέτρων Γενικού Επιθεωρητού Αστυνομίας, Αντιστρατήγου κ. ΧΡΙΣΤΟΦΑΡΕ'Ι'ΖΗ Χαρ. για συλλήψεις και χρήση δακρυγόνων. Κατά τις αψιμαχίες, κάποιοι συνάδελφοι έπεσαν στη θάλασσα, παρά το ψιλόβροχο και το κρύο.
Το Ναύπλιο ήταν η αρχή μιας δυναμικής, ποιοτικά πιο δύσκολης εκδήλωσης-διαμαρτυρίας. Αυτή η δια μαρτυρία μαζί με τις άλλες (4) ένστολες κινητοποιήσεις μέσα στον ίδιο χρόνο:
( (α) την 24/07/2003 στην πλατεία Ευαγγελισμου, Αθήνα, και πορεία στη Βουλή με ανάμενα κεριά στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων, (β) την 5/09/2003 στη διεθνή έκθεση Θες/νίκης, (γ) την 8/09-10/2003 στην πλατεία Συντάγματος, Υπουργείο Οικονομικών «Νύχτα Ντροπής» και (δ) την 20/10/2003 έξω από το Χιλτον),
σ υ ν έ β α λ α ν καθοριστικά στην κατάκτηση μιας σειράς παραμέτρων της επικινδυνότητας της εργασίας, καθώς και στην επίλυση σοβαρών εργασιακών, οικονομικών ζητημάτων όπως:
1. Η χορήγηση πλήρους σύνταξης στον καταληκτικό βαθμό και πλήρους εφάπαξ για τους παθόντες εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικούς, άσχετα με τα έτη υπηρεσίας τους.
2. Η πρόσληψη μέλους οικογένειας του πεσόντος εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικού κατ’ εξαίρεση.
3. Η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που μέχρι τότε χαρακτηριζόταν πλασματικός.
4. Η θέσπιση επιδόματος «Ειδικών Συνθηκών» χορηγούμενο σε ποσοστό 10% στο βαθμό του Υπαστυνομου.
5. Η καθιέρωση εφαρμογής όρων υγιεινής και ασφαλείας με το ΠΔ 45/2008.
6. Η θέσπιση ειδικού λογαριασμού στο ίδρυμα «ΕΞΟΧΕΣ ΕΛ.ΑΣ» προκειμένου να εξαληφθει το απαράδεκτο φαινόμενο των συχνών εράνων για βοήθεια των συναδέλφων και των οικογενειών τους.
7. Αύξηση του ποσού για την πέραν του πενθημέρου εργασία.
8. Αύξηση του ποσού της ωριαίας νυχτερινής εργασίας.
ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΠΙΣΤΗ - ΕΠΙΜΟΝΗ - ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!