16.12.20

Kόλαφος για τις δηλώσεις Ερντογάν: Διπλάσια η ελληνική ακτογραμμή από της Τουρκίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία του «The World Factbook» της CΙΑ και του «World Resources Institute» - Αναλυτικοί πίνακες - Λεπτομέρειες για την ακτογραμμή κάθε νομού της Ελλάδας - Πόσα νησιά έχει συνολικά η Ελλάδα;

Η Τουρκία προκαλεί διαρκώς και με κάθε τρόπο τη χώρα μας. Βασικό στοιχείο στις προκλήσεις της, όπως έγραψε πολύ εύστοχα στις 7/12/2020 το protothema.gr, είναι τα fake news. Στο συγκεκριμένο άρθρο, γίνεται αναφορά σε βιντεομήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν σε workshop πανεπιστημίων της Τουρκίας όπου μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: «Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα».

Στο ίδιο άρθρο, δινόταν μία αποστομωτική απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς παρουσίασε στοιχεία από το «The World Factbook» της CIA, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή (coastline) 13.676 χλμ., ενώ η Τουρκία 7.200 χλμ.! Δηλαδή, η χώρα μας έχει σχεδόν διπλάσια ακτογραμμή από την Τουρκία.
Τα στοιχεία από το «The World Factbook» της CIA και το «World Resources Institute».

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία, βρήκαμε ότι και ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το «World Resources Institute», που ιδρύθηκε το 1982 με χρηματοδότηση από το ίδρυμα MacArthur υπό την ηγεσία του James Gustave Speth, στη λίστα με τις ακτογραμμές όλων των χωρών του κόσμου, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ακτογραμμή 15.147 χλμ. και η Τουρκία 8.140 χλμ. Παραθέτουμε τον σχετικό πίνακα (πηγή: WIKIPEDIA). Σ’ αυτόν, θα δείτε και τις ακτογραμμές πολλών άλλων χωρών του πλανήτη.
 


Για το μήκος των ελληνικών ακτών όμως, βρήκαμε στοιχεία και από μία άλλη πηγή. Το σπάνιο βιβλίο «ΝΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ», του νησιολόγου Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη, έκδοση του 1995. Ο Γέωργιος Κ. Γιαγκάκης, ασχολήθηκε σε ανύποπτο χρονικό διάστημα με τα ελληνικά νησιά (τα οποία αποκαλεί νησαία εδάφη, ενώ θεωρεί λανθασμένους τους όρους νησίδα, βραχονησίδα κλπ.), ακόμα και με κάποια σχεδόν άγνωστα τις δεκαετίες του ’80 – ‘90, τονίζοντας την αξία που έχουν ορισμένα από αυτά, όπως π.χ. η Ζουράφα, την οποία πριν από 25-30 χρόνια, γνώριζαν μάλλον μόνο οι κάτοικοι της Σαμοθράκης.
Η σελίδα του βιβλίου του Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη, όπου παρατίθεται το μήκος της ακτογραμμής κάθε νομού της χώρας μας.
Στη σελ. 69 του πολυτίμου αυτού βιβλίου, ο Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης, παραθέτει το μήκος της ακτογραμμής κάθε νομού της χώρας μας, με βάση τις μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, οι ελληνικές ακτές έχουν μήκος 16.596,83 χλμ., είναι συνεπώς υπερδιπλάσιες σε μήκος από τις τουρκικές. Στην ίδια σελίδα (ΠΙΝΑΞ 41), ο Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης, παραθέτει τον αριθμό θαλάσσιων νησαίων εδαφών ανά νομό.

Από αυτόν, προκύπτει ότι, συνολικά, τα ελληνικά νησαία εδάφη (νησιά), είναι 9.835 (Πηγή: Υδρογραφική Υπηρεσία Π.Ν.). Τρεις παράκτιοι νομοί (Ημαθίας, Σερρών και Αρκαδίας), δεν διαθέτουν νησαία εδάφη.

Συνεπώς, από τρεις διαφορετικές πηγές προκύπτει ότι η χώρα μας διαθέτει σχεδόν διπλάσια ακτογραμμή από την Τουρκία και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.


https://www.protothema.gr/greece/article/1075116/kolafos-gia-ta-epiheirimata-erdogan-diplasia-i-elliniki-aktogrammi-apo-tis-tourkias/