19.12.20

David Brewer, Ελλάδα 1453 – 1821. Οι άγνωστοι αιώνες- Εκδόσεις Πατάκη

Ένα εκπληκτικό ιστορικό βιβλίο που καλύπτει τους άγνωστους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
Πώς ήταν η Ελλάδα τότε; 
Πώς ζούσαν οι Έλληνες; 
Τι φόρους πλήρωναν; 
Ποιοι ήταν οι Αρματολοί και ποιοι οι Κλέφτες; Ποιες περιοχές και νησιά κατείχαν οι Βενετοί; Πότε έπεσε η Κρήτη και πότε η Κύπρος στα χέρια των Οθωμανών; 
Ποιες ήταν οι φορές που οι ξένες δυνάμεις μας βοήθησαν, πριν το ’21;

Το βιβλίο περιγράφει την καθημερινή ζωή, τα ιστορικά γεγονότα, την άνοδο και την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ατμόσφαιρα του φόβου που καθιστούσε τους Έλληνες φτωχούς, υποτελείς και δειλούς.

Με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, ο ιστορικός και συγγραφέας, το έχει γράψει ανά θέμα και όχι με βαρετή χρονολογική σειρά. 
Δηλαδή στα κεφάλαιά του, ας πούμε
 «Οι Έλληνες της υπαίθρου» ή «Πείνα και αρρώστιες», περιγράφει συνολικά τη ζωή στην ύπαιθρο ή τις επιδημίες στην Ελλάδα όλους αυτούς τους αιώνες, εξετάζοντας την πολιτική, οικονομική, θρησκευτική, υγειονομική και αγροτική πλευρά του ελληνικού στοιχείου.

Ασφαλώς ο συγγραφέας ρίχνει φως προσπαθώντας να εξηγήσει τις αιτίες που οδήγησαν σε ιστορικά γεγονότα, όπως τη ναυμαχία της Ναυπάκτου ή αυτή του Ναυαρίνου, την καταστροφή της Χίου, τα Ορλωφικά ή την έξοδο του Μεσολογγίου και γενικά την επανάσταση.

Η οξυδέρκεια, η γνώση και οι λεπτομερείς περιγραφές του David Brewer, δίνουν στον αναγνώστη ξεκάθαρες εικόνες και πληροφορίες για τους τέσσερις πονεμένους αιώνες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. 
Μέσα στην αντικειμενικότητα της πένας του συγγραφέα, υπάρχουν και αναφορές που τσιτώνουν τον Έλληνα, αναφορές για το αν υπήρχε ή όχι παιδομάζωμα, αν οι εξισλαμισμοί έγιναν με τη βία ή όχι, αν η φορολογία ήταν δυσβάσταχτη ή πιο βαριά από αυτή των Βενετών και το αν υπήρχε ή όχι το κρυφό σχολειό.

Αυτά τα ερωτήματα κάθε ένας από μάς θα τα απαντήσει από μόνος του.

Ένα υπέροχο, χρήσιμο, διαφωτιστικό βιβλίο, που συμπληρώνει το παζλ της μακράς ελληνικής ιστορίας με ένα κομμάτι που λίγοι διδασκόμαστε στα σχολεία.

πηγή:www.vivlio.gr