λίγες ημέρες διερευνάται η πληροφορία ότι ευαίσθητα στοιχεία όπως τα ονόματα και οι αριθμοί τηλεφώνου για περισσότερους από 267 εκατομμύρια χρήστες έχουν διαμοιραστεί από χάκερς.
Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως σε χρήστες των ΗΠΑ, με την υπόθεση να δημοσιεύεται σε forum για χάκερς από συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, κατά πάσα πιθανότητα για την αλίευσή τους έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των μηνυμάτων spam και του phishing.
Το Facebook δήλωσε ότι κάποια ΜΜΕ "εξέτασαν το ζήτημα", αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για "πιθανές πληροφορίες που λαμβάνονται πριν από τις αλλαγές που κάναμε τα τελευταία χρόνια για την καλύτερη προστασία των χρηστών”.
Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο όπου η εταιρεία καταρτίζει ένα νέο "πρόγραμμα προστασίας της ιδιωτικότητας", το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση επιτροπής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ανεξάρτητης από το διοικητικό της συμβούλιο, ως μέρος της συμφωνίας ρεκόρ ύψους $5 δισ. με την αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2018, οι προγραμματιστές είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πακέτα δεδομένων του κάθε χρήστη με διάφορους τρόπους, προκειμένου να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν εφαρμογές.
Ωστόσο, μετά τη διαρροή δεδομένων και το σκάνδαλο του Cambridge Analytica, όπου μια εταιρία δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορήθηκε ότι είχε παράνομη πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών του Facebook προκειμένου να δημιουργήσει εκστρατείες πολιτικών προσώπων, το Facebook επιχείρησε να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένους τύπους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου.