Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, στο Σότσι της Ρωσίας και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν, με φόντο τα επόμενα βήματα στη Συρία, «αποκάλυψαν» τον μεγάλο νικητή της περιοχής.
Σύμφωνα με
το Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστο Ιακώβου, αυτός, δεν είναι άλλος από τη Μόσχα. Η συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, για από κοινού περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας» που δημιούργησε η Άγκυρα εντός της Συρίας, αποδεικνύει όπως δήλωσε, «ποιος κάνει κουμάντο στη περιοχή».
«Ο Πούτιν με την ανάμειξη της Ρωσίας στη Συρία ήταν αποφασισμένος από την αρχή να αποτρέψει την οποιαδήποτε δυτική επιρροή στο Συριακό ζήτημα. Είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος για τον Πούτιν, από το οποίο η Ρωσία έπρεπε να βγει νικητής. Η Συρία ήταν ένα πεδίο ακόμη όπου ακόμη και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Αμερικανοί δεν έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο», σημείωσε. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία, κατόρθωσε να το επιτύχει, πρόσθεσε, ο κ . Ιακώβου.
Η Ρωσία, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις αμερικανικές αδυναμίες δημιουργώντας μια γεωπολιτική βάση ισχύος στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στη Συρία, την πρώτη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξήγησε.
Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν κατέδειξε ότι η Ρωσία ενεθάρρυνε την Τουρκία να εισβάλει στο Κουρδιστάν της Συρίας, προκειμένου:
Α) Να αναγκάσει του Αμερικανούς σε υποχώρηση από την περιοχή.
Β) Να εκβιάσει τους Κούρδους να αποδεχτούν την υπαγωγή τους υπό το καθεστώς Άσαντ.
«Με τη χθεσινή (22/10) συνάντηση, η Ρωσία, νομιμοποίησε την τουρκική εισβολή στη Συρία και έθεσε ταυτόχρονα όρια στην τουρκική στρατιωτική δράση καταδεικνύοντας ότι αυτός ο οποίος είναι ο κατανομέας ισχύος και παραγωγός ασφάλειας είναι η Μόσχα κι όχι η Ουάσινγκτον», υπογράμμισε.
Ο κ. Ιακώβου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κινήσεις αυτές να έγιναν κατόπιν συνεννόησης Ρωσίας – ΗΠΑ, με αντάλλαγμα να μην απειληθεί η ασφάλεια του Ισραήλ, που είναι ζωτικής σημασίας άξονας, για την Αμερικανική γεωστρατηγική στην περιοχή.
Συνεπώς, η Ρωσία, αποτελεί τον μεγάλο νικητή αφού κατάφερε να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για να υποχωρήσουν οι Αμερικανοί και με την εισβολή να φέρει τους Κούρδους κάτω από τον έλεγχο της και ταυτόχρονα να ελέγχει και την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία.
Βραχυπρόθεσμα κερδισμένη η Τουρκία
Σ’ ότι αφορά την Άγκυρα, ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα έχει κερδίσει αφού κατόρθωσε να γίνει μέρος της τελικής διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Συρίας και να έχει ρόλο και λόγο για την εξέλιξη του Κουρδικού ζητήματος. Ο βασικός της αρχικός της στόχος που ήταν η ανατροπή του Άσαντ απέτυχε το 2015 με την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας.
Σήμερα, η Τουρκία, επανέρχεται χρησιμοποιώντας το Κουρδικό ζήτημα της Συρίας προκειμένου να το αποτρέψει και να μην μετατραπεί σε απειλή σε βάθος χρόνου για την ασφάλεια της. Στο καθαρά επιχειρησιακό – στρατιωτικό κομμάτι, η Τουρκία, κατόρθωσε να επιτύχει τα σχέδια της δημιουργώντας την λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» εντός της Συρίας χωρίς μεγάλο κόστος.
Η «ζώνη ασφαλείας», αποτελεί την επιτυχία της Τουρκίας αφού κατόρθωσε να δημιουργήσει μια εδαφική βάση ισχύος με την έγκριση και την αίρεση της Ρωσίας. Θεωρητικά, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, την κυριαρχία στην «ζώνη ασφαλείας» την έχει η Συρία όμως πρακτικά η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Η περιοχή μπορεί να μην έχει προσαρτηθεί από την Τουρκία όμως πρόσθεσε αποτελεί διεύρυνση του στρατηγικού της βάθους.
Το μέλλον των Κούρδων
Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι οι Κούρδοι δεν είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης αφού κατόρθωσαν να κερδίσουν κάποια πλεονεκτήματα. «Πρώτα απ΄ όλα, κατάφεραν να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα τους. Δεύτερον ήδη υπάρχουν οι ένοπλες ομάδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ροζιάβα η οποία δεν ελέγχεται από την Τουρκία αλλά από τον Συραικό στρατό. Όμως έχει γίνει ένα πολύ καθοριστικό βήμα για την αυτονομία των Κούρδων αναδεικνύοντας ένα ζήτημα στη Συρία το οποίο δεν θα ενταφιαστεί. Θα υποχωρήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά είναι θέμα χρόνου στο μέλλον να επανέλθει και να διεκδικήσει αυτό που διεκδικούσε ως πολιτικό αίτημα».
Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου
sigmalive