20.7.25

ΣΥΡΙΖΑ: Καραμπόλες και ισορροπίες στην ΠΓ – Νέα πρόσωπα και ρόλοι. Ο Σάκης Γκούνας αναλαμβάνει τον τομέα των Ευρωπαϊκών Πόρων/Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Η ακτινογραφία της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η φροντίδα των ισορροπιών - Η ηγετική ομάδα και τα «χαρτοφυλάκια» Πολάκη, Παππά - Ποια είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου για ΟΠΕΚΕΠΕ, ΝΔ και ΠαΣοΚ - Τι λένε για εκλογές.

Περί τις 4 ώρες διήρκησε χθες Τετάρτη (16/7) η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρεμιέρα του εκτελεστικού οργάνου είχε και τα γλυκά του Νίκου Παππά για τα γενέθλιά του. Είχε και την επιθετική εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου για όλα τα ανοικτά ζητήματα. Είχε και απολογισμό, είχε και χάραξη στρατηγικής. Αλλά είχε κυρίως τον καταμερισμό των τομέων ευθύνης έτσι ώστε το κάθε μέλος να επωμιστεί τις ανάλογες αρμοδιότητες και η δουλειά να αποκτήσει εποπτεύοντες.

Δεδομένης της νέας ανθρωπογεωγραφίας στην ΠΓ μετά την εκλογή της από την Κεντρική Επιτροπή, η διανομή των ρόλων κουβαλούσε ένα ενδιαφέρον. Ο «ανασχηματισμός» δεν ήταν ισοπεδωτικός, αλλά καθ’ όλα συμβολικός. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλειοψηφία υπέρ της, επιθυμούσε ούτως ή άλλως να υπάρξει μια συνέχεια στην πορεία των τελευταίων οκτώ μηνών και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το οργανόγραμμα, δίχως όμως να διαταραχθούν εσωτερικές ισορροπίες ή να βρεθεί κάποιος εκτός.

Μικρό δεν είναι σίγουρα σε αριθμό το σχήμα, αλλά «τόσο όσο χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες» όπως σχολίαζε κομματικό στέλεχος της πρώτης γραμμής. Απώτερος σκοπός είναι, όπως διαμηνύθηκε, να γίνει γρήγορα ένα γενικό «συμμάζεμα», μια συγκεκριμενοποίηση και να πάψει η πολυδιάσπαση δικαιοδοσιών και περιεχομένου έτσι ώστε να προκύψει μια συμπαγής και ενιαία δομή που θα ενοποιήσει τμήματα, think tanks και τεχνοκρατικό προσωπικό.

Οι αμετακίνητοι…

Εκ των προτέρων ήταν δεδομένο πως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, στενοί συνεργάτες του Σωκράτη Φάμελλου, θα παραμείνουν ο ένας στη διεύθυνση του προεδρικού γραφείου και ο άλλος στον πολιτικό σχεδιασμό που θα συνοδευτεί κι από καινοτόμες προγραμματικές ιδέες. Ή αλλιώς με τη συνολική προσπάθεια, όπως ερμηνεύτηκε, «να ξανασυναντηθεί η Αριστερά με τον καινοτόμο εαυτό της, όχι τα τετριμμένα, και να συνομιλήσει ξανά με το μέλλον μέσα από τον ανοικτό διάλογο με τους πολίτες». Αμφότεροι, εξάλλου, είχαν και την αποδοχή της κομματικής βάσης.

Αντιστοίχως όμως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς διατήρησαν τα κύρια «χαρτοφυλάκια» που κατείχαν στην πρότερη κατάσταση. Από τη μία της Διαφάνειας και της Αγροτικής Πολιτικής και από την άλλη της Οικονομίας. Επίσης η Ρένα Δούρου κράτησε τον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής.




…και οι ισορροπίες

Οι «καραμπόλες» προήλθαν από την πλήρωση των κενών όσων δεν μετέχουν πλέον στην Πολιτική Γραμματεία, όπως και την προσπάθεια να ενταχθούν όλοι οι εκλεγμένοι στη νεοσύστατη δομή.
Ως ένδειξη ενιαίας γραμμής εντός Κουμουνδούρου κρίθηκε αδιαμφισβήτητα το γεγονός πως ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέλαβε τον Συνδικαλισμό, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος χρεώθηκε την Ανάπτυξη μαζί με τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ο Ηλίας Γκιουλάκης τις Υποδομές-Μεταφορές και ο Σάκης Γκούνας τον τομέα των Ευρωπαϊκών Πόρων/Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.  



Πρόκειται για πρόσωπα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν ταυτιστεί κατά βάση με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Σε άλλα φρέσκα μέλη, ο Χρήστος Λαμπρίδης διαδέχθηκε στη Ναυτιλία την Παναγιώτα Μπελώνη, η Αγγελική Βισβίκη πήρε τις αρμοδιότητες της Μαρίας Κουβέλη στον τομέα των Δικαιωμάτων/Προσφυγικό, η Φωτεινή Καρυστινάκη ανέλαβε τη Στεγαστική Πολιτική αντί της Κατερίνας Νοτοπούλου, ο Γιώργος Μπαλάφας θα εποπτεύει τον τομέα της Άμυνας αντί του Πάνου Ρήγα, η Τζένη Διαμαντοπούλου παρέλαβε την Υγεία, η Δέσποινα Σίνου τους Απόδημους, ενώ η Καλλιόπη Βέττα θα αξιοποιηθεί στον Πολιτισμό-Τουρισμό.
Οι άλλες μεταβολές

Παράλληλα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκτός του ότι κράτησε το χαρτοφυλάκιο της Εργασίας, θα είναι αρμόδια της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης σ’ ένα κομβικό πόστο, αυτό της Δικαιοσύνης συνδυαστικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε ο πολύπειρος Γιάννης Μαντζουράνης. Με την Παιδεία θα ασχολείται εκτενώς ο γραμματέας της ΚΟ, Διονύσης Καλαματιανός.

Στη πρώην γραμματέα Ράνια Σβίγκου θα αντιστοιχεί εφεξής ο τομέας των Διεθνών Σχέσεων, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος θα υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση που γνωρίζει καλά, έχοντας αλλάξει ρόλους με τον διάδοχό του στην επικοινωνία Κώστα Ζαχαριάδη. Ο τελευταίος παρέδωσε επίσης την Ενέργεια στη Διονυσία Στεφάτου, το Περιβάλλον στη Θένια Χαραλαμπίδου και τη Νεολαία στον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.
Ο Γιάννης Μπουλέκος θα έχει ξανά την ευθύνη των κομματικών Μέσων, η Μαρία Ρεπούση θα λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος με το Ίδρυμα «Πουλαντζάς» και η Ελένη Συμεωνίδου θα παραμείνει στο Οργανωτικό.



Οι συζητήσεις και τα μηνύματα – Στο στόχαστρο και το ΠαΣοΚ

Δεδομένου ότι η κατανομή αρμοδιοτήτων εγκρίθηκε όμοφωνα και χωρίς ενστάσεις από τα μέλη, κομματικές πηγές έκαναν εκ των υστέρων λόγο για κλίμα σύμπνοιας, αισιοδοξίας και θετικής διάθεσης για ένα νέο ξεκίνημα.

Σε μεταξύ τους συνομιλίες στελέχη της Κουμουνδούρου εξέφραζαν και επικοινωνούσαν στο περιβάλλον τους τη συνολική ικανοποίησή τους για «το κοινωνικό αποτύπωμα που αρχίζει σιγά σιγά να αφήνει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ». Εστίαζαν κατά βάση στα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε συνολικά το κόμμα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, όπως και στην επιβεβαίωση των παρεμβάσεών τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη. Θα ήθελαν πολύ όλο αυτό ν’ αποτυπωθεί σύντομα και δημοσκοπικά, αλλά δεν βιάζονται κάνοντας υπομονή.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως απασχόλησε εκτενώς τις κουβέντες τους το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε άκρως παραγωγική η διαδικασία που ακολουθήθηκε επί σχεδόν τρεις εβδομάδες. Με αποκορύφωμα τον συγκερασμένο των απόψεων και την κοινή κατεύθυνση με τη Νέα Αριστερά στην πρόταση σύστασης Προανακριτικής, καθώς όπως υπερθεμάτισε και στην εισήγησή του ο Σωκρ. Φάμελλος «αποδείξαμε ότι οι προοδευτικές συνεργασίες είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας».

Το ότι το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη επέλεξε και σ’ αυτήν την περίσταση να κινηθεί μοναχικά, κλείνοντας την πόρτα σε κάθε δυνητική συμπόρευση, το αξιολόγησαν ως ακατανόητο. Διότι, σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΓ, «ανάμεσα στην κυβέρνηση της δεξιάς και των σκανδάλων και στις προοδευτικές δυνάμεις δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
Εξεταστική, εκλογές και ΔΕΘ

Προφανώς και στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν ν’ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας «την Εξεταστική του ξεπλύματος» που έχει προκρίνει η Νέα Δημοκρατία ως απάντηση στις ευθύνες που της αποδίδονται.

Μολαταύτα οι αποφάσεις για τη συνολική στάση που θα τηρήσει η ΚΟ στη διάρκεια της συζήτησης επί της Ολομέλειας και στην ψηφοφορία θα ληφθούν μέσα στο προσεχές διάστημα. Επειδή σε αυτό το θέμα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο τάσεις εντός κόμματος, υπογραμμίζεται πως πριν από την τελική κρίση «θα ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνουν ακόμη στη διαδικασία να προβλέψουν ούτε το αν ούτε το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινήσει διαδικασίες πρόωρων εκλογών, μόνο εκτιμήσεις είναι σε θέση να κάνουν. Και να περιμένουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως επιμένουν να ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης, προσφυγή στις κάλπες και νέα προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, λέγοντας πως «από την πλευρά μας εμείς είμαστε έτοιμοι».

Σε πρώτη φάση, βέβαια, θέτουν σε εγρήγορση τον μηχανισμό για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ κατά διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Μεσολαβούν σχεδόν δύο μήνες μέχρι τότε, αλλά επειδή ο μισός Αύγουστος θα «χαθεί», φροντίζουν να στρώσουν το έδαφος.