9.6.25

Η Ειρήνη Μητούδη, στο 14ο Διεθνές Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Τέχνης “SOLEIL” στη Σωζόπολη Βουλγαρίας -ΦΩΤΟ

-Η ανάρτηση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία για την Ειρήνη Μητούδη 
Προσκεκλημένη καλλιτέχνις της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουλγαρία, ήταν η Θεσσαλονικιά εικαστικός Ειρήνη Μητούδη, η οποία συμμετείχε στο 14ο Διεθνές Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Τέχνης “SOLEIL”, στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε
από την 1η έως την 8η Ιουνίου 2025 στην παραθαλάσσια και ιστορική πόλη για 14η χρονιά το “SOLEIL”, το μεγαλύτερο πολυθεματικό φεστιβάλ τέχνης στη γαλλόφωνη περιοχή των Βαλκανίων, προσελκύοντας καταξιωμένους δημιουργούς από όλη την Ευρώπη.  
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε, Εκθέσεις ζωγραφικής, Φεστιβάλ ταινιών με θεματική γύρω από το κολάζ και το κόμικ, Διαδραστικά εργαστήρια, Μουσικές δράσεις από διάφορες χώρες, Ξεναγήσεις στην αρχαία πόλη, Γαστρονομικές εμπειρίες κ.α

Στο πλαίσιο του «Plein Air International», οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν επιτόπου δύο έργα με μικτή τεχνική (ζωγραφική και κολάζ), έργα που παρουσιάστηκαν στην τελική έκθεση της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.


Η ανάρτηση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία 

Художничката Eirini Mitoudi представи посолството ни на „Plein Air International“ на Фестивал Солей / Festival Soleil в Созопол (1-8.6.25). Тази година темата на Plein Air беше живопис с техника колаж. В произведенията ѝ цветовете на страната домакин - България, на Франция, като франкофонски фестивал, и на Гърция, нейната родина, се преплитат творчески върху две многоцветни платна. Чрез музикални елементи, партитури, фолклорни мотиви, карти и материали от ежедневие се отразяват културите на трите народа. Чрез елементи като часовник, фигури на деца и фигури от съвременния свят на технологиите, думи и символи, г-жа Митуди демонстрира вечността и обединяващата роля на изкуството.
Η ζωγράφος Eirini Mitoudi εκπροσώπησε την Πρεσβεία μας στο "Plein Air International" του Фестивал Солей / Festival Soleil της Σωζόπολης (1-8.6.25). Φέτος, το θέμα του Plein Air ήταν ζωγραφική με τεχνική κολάζ. Στο έργο της, τα χρώματα της φιλοξενούσας χώρας Βουλγαρίας, της Γαλλίας, ως γαλλόφωνο φεστιβάλ, και της Ελλάδας, της πατρίδας της, μπλέκονται δημιουργικά πάνω σε δύο πολύχρωμους καμβάδες. Μέσα από μουσικά στοιχεία, παρτιτούρες, λαογραφικά μοτίβα, χάρτες και υλικά της καθημερινότητάς μας, αποτυπώνονται οι κουλτούρες των τριών λαών. Ενώ μέσα από στοιχεία όπως το ρολόι, τις μορφές των παιδιών και μορφές από τον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας, τις λέξεις και τα σύμβολα, η κα Μητούδη κατέδειξε τη διαχρονικότητα της τέχνης και το γεγονός ότι η τέχνη ενώνει.

Η Ειρήνη Μητούδη ως μοναδική Ελληνίδα που συμμετείχε στο “SOLEIL”, ευχαρίστησε για την τιμή και για την πρόσκληση την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, τον κ. Λυμπερόπουλο Μάριο Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Θεοδώρα όπως και την Greek Collage Community για τη διαμεσολάβηση και τη συνεχή στήριξη του εικαστικού της έργου.

«Ήταν μια μοναδική διεθνή συνάντηση πολιτισμού, συνεργασίας και δημιουργίας
καλλιτεχνών στην όμορφη Σωζόπολη. Τάσεις, ρεύματα και κουλτούρες των χωρών που συμμετείχαν συναντήθηκαν με συνεκτική γέφυρα την τέχνη, την τέχνη που εμπνέει, που αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται μέσα από τα χρώματα, τη σύνθεση, τη φαντασία, την εικαστική έκφραση, στέλνοντας μηνύματα, ειρήνης και φιλίας των λαών σε μια εποχή που η ειρήνη και η ελευθερία πληγώνεται καθημερινά. Η Τέχνη ενώνει και οραματίζεται έναν κόσμο πιο όμορφο, δίκαιο και ανθρώπινο…» δήλωσε η Ελληνίδα εικαστικός που συμμετείχε επίσης πρόσφατα με έργα της στην Βαλένθια της Ισπανίας και στο event Paralia Art στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
  


Δυο λόγια για το έργο που δημιούργησε και παρουσίασε στη Σωζόπολη η Ειρήνη Μητούδη:

"Τα χρώματα των σημαιών της Βουλγαρίας, που μας φιλοξένησε, της Γαλλίας, ως γαλλόφωνου φεστιβάλ, και της Ελλάδας μας, "μπλέκονται" δημιουργικά πάνω σε δύο πολύχρωμους καμβάδες. Μέσα από μουσικά στοιχεία, παρτιτούρες, λαογραφικά μοτίβα, χάρτες και υλικά της καθημερινότητάς μας, αποτυπώνονται οι κουλτούρες των τριών λαών. Οι καμβάδες μπορούν να τοποθετηθούν οριζόντια, κάθετα ή ανεξάρτητα, αποτυπώνοντας την ευελιξία και την πολυμορφία της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ένα ρολόι, κεντρικό στοιχείο του έργου, συμβολίζει τη διαχρονικότητα της τέχνης: από την εποχή της αθωότητας – με μορφές παιδιών – έως το σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας και των ρομπότ, η τέχνη παραμένει σημείο επαφής. Ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Το κεντρικό μοτίβο, μαζί με λέξεις και σύμβολα, αναδεικνύει την αύρα των λαών και την ερμηνεία των εθνικών τους συμβόλων – υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και εκεί, υπάρχουν κοινά στοιχεία. Η τέχνη ενώνει, ξεπερνώντας τα σύνορα. Ανθίζει ο πολιτισμός και μαζί του, ολόκληρος ο κόσμος. Η τέχνη είναι η κοινή μας γλώσσα, η τέχνη είναι το μέσον που γεφυρώνει τη φιλία των λαών, των πολιτισμών, την αλληλεγγύη και αγωνίζεται για την ειρήνη και την ελευθερία..".

Η Ειρήνη Μητούδη με τον Έλληνα Πρέσβη
κ. Λυμπερόπουλο Μάριο Αλέξανδρο και
 τη σύζυγό του Θεοδώρα