![]() |
A piece of my art "Τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο".(Γραφίτης,100χ100) |
Λίγο ακόμα
θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο
τη θάλασσα να κυματίζει
λίγο ακόμα,
να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.
Ο Σεφέρης χρησιμοποιεί τα αρχαία μάρμαρα ως ένα σύμβολο της αιώνιας ιστορίας, της κληρονομιάς και της πτώσης του πολιτισμού, αλλά και ως μια αναφορά στη φυσική ομορφιά και τη διαρκή ύπαρξη του ελληνικού κόσμου. Συχνά τα μάρμαρα συνδέονται με τη νοσταλγία, τη θυμική ανάμνηση του παρελθόντος και την αναζήτηση της ταυτότητας.
Τα αρχαία μάρμαρα, με την αιώνια τους ύπαρξη, αποτελούν ένα σύμβολο της ιστορικής διαδρομής του ελληνικού λαού, των ανατολικών και δυτικών επιρροών και των αλλαγών του πολιτισμού.
Ο Σεφέρης συχνά εστίαζε στην έννοια της κληρονομιάς και της πτώσης. Τα μάρμαρα, με την αρχαία τους μορφή και την πολυκαιρία, παραπέμπουν σε μια εποχή μεγαλοπρέπειας και ιστορικότητας, αλλά και σε ένα παρελθόν που δεν είναι πλέον αυτό που ήταν. Φυσική ομορφιά και διαρκής ύπαρξη:
Παράλληλα με τη σύνδεση με την ιστορία και την πτώση, τα μάρμαρα συμβολίζουν και την αιώνια ύπαρξη του ελληνικού κόσμου, της φυσικής ομορφιάς και της διαρκούς παρουσίας της φύσης.
Τα μάρμαρα συχνά χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν νοσταλγία για το παρελθόν, την αναζήτηση της ταυτότητας και την προσπάθεια να κατανοήσει κανείς τη διαρκή σχέση μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος.
Παραδείγματα από τα ποιήματα του Σεφέρη:
"To ναυάγιο της Κίχλης":
Στο ποίημα, ο Σεφέρης αναφέρει μάρμαρα που "είναι ένα μάρμαρο στο φως, μα το κεφάλι του είναι στο σκοτάδι". Αυτό υποδηλώνει την ατέρμαντη αναζήτηση της αλήθειας και την ανησυχία για το παρελθόν.
"ΚΓ΄":
Στο ποίημα "ΚΓ΄", τα μάρμαρα περιγράφονται ως "τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο". Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την ομορφιά και τη διαρκή ύπαρξη του ελληνικού κόσμου, παρά την ιστορική του πορεία.
Ο Σεφέρης, λοιπόν, χρησιμοποιεί τα μάρμαρα με μια ποικιλία από ερμηνείες, συνδέοντάς τα με την ιστορία, την κληρονομιά, την αναζήτηση της ταυτότητας και τη φυσική ομορφιά του ελληνικού κόσμου.