17.4.25

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο χαϊκού- (International Haiku Poetry Day)

Η Διεθνής Ημέρα Ποίησης Χαϊκού (International Haiku Poetry Day), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2012 από το The Haiku Foundation και αποτελεί συνέχεια μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2007 από τη βιβλιοθηκονόμο και ποιήτρια Sari Grandstaff. Στόχος της ημέρας είναι να προωθήσει τη δημιουργία και την ανάγνωση χαϊκού παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τη δύναμη της λιτότητας και της στιγμιαίας έκφρασης που χαρακτηρίζει αυτό το είδος ποίησης.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως αναγνώσεις ποιημάτων, εργαστήρια συγγραφής και διαγωνισμοί, ενώ ενθαρρύνεται η συμμετοχή του κοινού μέσω των κοινωνικών δικτύων με τη χρήση σχετικών ετικετών.


Λέγοντας χαϊκού, ορίζουμε την
πολύ συμπυκνωμένη και με ιδιαίτερη φιλοσοφία ποίηση του 17σύλλαβου,
ένα σύντομο ποίημα 3 στίχων:
ο πρώτος στίχος έχει 5 συλλαβές, ο δεύτερος 7 συλλαβές και ο τρίτος 5 συλλαβές.
Ολόκληρο δηλαδή το χαϊκού αποτελείται από 17 συλλαβές: 5/7/5

Το χαϊκού, αυτή η περίφημη τρίστιχη φόρμα επιγραμματικής ποίησης, γεννήθηκε, κάπου μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στην Ιαπωνία και πήρε την οριστική του μορφή μέσα στον 17ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα εξαγώγιμα προϊόντα της Ιαπωνίας.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι «ειδικοί» μιλάνε για
· πρώτη περίοδο των χαικού
μεταξύ 1900 με 1925 με τον Γεώργιο Σταυρόπουλο με τα Χαικού να έχουν από το ελληνικό κοινό και τους ποιητές αν όχι αρνητική, επιφυλακτική αντιμετώπιση.

Με τον Γιώργο Σεφέρη περνάμε στην
 Δεύτερη περίοδο που φτάνει μέχρι το 1972 ήταν μια καθοριστική κίνηση», για την αποδοχή των χαϊκού στην Ελλάδα από τον Νομπελίστα ποιητή μας που με τη συλλογή «Τετράδιο Γυμνασμάτων» που περιλαμβάνει 16 χαϊκού, το 1940 κάνει ευρύτερα γνωστά τα χαϊκού!

· Η Τρίτη Περίοδος, ξεκινάει από το 1972 και βρίσκεται σε εξέλιξη στις μέρες μας.








Χαϊκού από το Λεύκωμα τέχνης και λόγου, χαϊκού και κολάζ "ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΣ", εκδόσεις "ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού", Χαϊκού, Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, Κολάζ Ειρήνης Μητούδη, αποτέλεσμα μιας μετά –μεταμοντέρνας διακαλλιτεχνικής επικοινωνίας, πολυσημειωτικής συνάφειας ποίησης-κολάζ
και
από τη συλλογή ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΒΗΘΡΙΔΕΣ εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2017.