28.3.20

ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ(Δημοτικός ΣύμβουλοςΚατερίνης): «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ».-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ https://olymposvoice.blogspot.com/

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ».
"Η ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ-ΝΤΑΝΤΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΗ,  ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ…"



Μετά τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (διατελέσατε αντινομάρχης), μετά τον πολιτικό στίβο με
τους ΑΝΕΛ, η ενασχόληση με τα κοινά έρχεται σα συνέχεια τώρα στο δήμο Κατερίνης… Ποιο είναι το κίνητρό σας;
Πράγματι από το 2010 που άλλαξε ο θεσμός της ΝΑ πέρασε μια δεκαετία. Ενδιάμεσα και για μια πενταετία ήμουν πολύ κοντά με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ως συντονιστής του Νομού , συνταξιοδοτήθηκα ως αρχιτέκτων , υπάρξανε και υπάρχουν προβλήματα υγείας στο οικογενειακό μου περιβάλλον , όμως η αγάπη και ο «μαγνητισμός» που υπάρχει με την τοπική αυτοδιοίκηση φαίνετε ότι είναι δυνατός. Βρεθήκαμε με τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Γιώργο Νταντάμη , συζητήσαμε για το τι πρέπει να αλλάξει στον Δήμο Κατερίνης , ποια είναι τα κακώς κείμενα στην πόλη μας και γενικότερα στον δήμο μας και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε εκ νέου γιατί όπως όλοι γνωρίζετε ο Γιώργος Νταντάμης πέρασε ως εκλεγμένος και από την ΝΑ και από τον δήμο και άρα γνωρίζαμε τι θα συναντήσουμε και τι έπρεπε να γίνει. Το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η αλλαγή φιλοσοφίας που πρέπει να διέπει τον δήμο γιατί τα τελευταία χρόνια η διοίκηση Χιονίδη είχε εκτροχιαστεί. Ο δήμος έπρεπε να αλλάξει ρότα προς το καλύτερο και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο. 





Ποιο είναι το αντικείμενο αρμοδιοτήτων σας, τι προβλήματα έχετε καταγράψει στο δήμο και ποιοι οι στόχοι;
Με την έναρξη της συνδιοίκησης Κουκοδήμου –Νταντάμη, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, με όρισε στις τεχνικές υπηρεσίες ως εντεταλμένο για θέματα της Δημοτικής Ενότητας Κατερίνης, για τον συντονισμό και την επίβλεψη των έργων . Θέλω, με την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω δημόσια για την τιμή που μου έκανε αλλά και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε γιατί η Δ.Ε. Κατερίνης αντιμετωπίζει όπως γνωρίζετε τα περισσότερα προβλήματα. Καθημερινά γίνετε καταγραφή προβλημάτων όπως χαλασμένα πεζοδρόμια , κακό οδόστρωμα , έλλειψη οδοσήμανσης και άλλα παρεμφερή. Θα πρέπει τέτοιου είδους μικροεπεμβάσεις απ΄ τις τεχνικές υπηρεσίες να γίνονται καθημερινά και ο δημότης να αισθάνεται ασφάλεια. Άλλωστε ο στόχος δεν είναι οι επιδιορθώσεις τέτοιων ζημιών γιατί αυτές θεωρούνται δεδομένο οτι πρέπει να γίνουν, άλλα η πόλη να πάει πολλά βήματα μπροστά , να συναγωνιστεί άλλους δήμους της χώρας που έχουν κάνει άλματα εμπρός. Είναι ανεπίτρεπτο η Κατερίνη που βρίσκετε στο κέντρο των εξελίξεων να μην είναι πρωτοπόρος και να ακολουθεί τα βήματα άλλων. 



Αυτή η δίδυμη συνεργασία Κουκοδήμου –Νταντάμη, είναι κατά κάποιο τρόπο …πρωτοποριακή για την Κατερίνη. Τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά. Πιστεύετε ότι θα είναι ανάλογη η συνέχεια;
Όταν γνωστοποιήθηκε ο «Κλεισθένης» όλοι ξέραμε ότι πλέον θα γινουν συνεργασίες. Ήταν τέτοια η δομή της εκλογικής διαδικασίας που η αυτοδυναμία ήταν δύσκολη έως ακατόρθωτη. Αυτο αποτυπώθηκε σχεδόν σε όλη την χώρα , άρα και εμείς εδώ στον δήμο Κατερίνης δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγουμε από αυτόν τον κανόνα. Άρα δεν ήταν πρωτοποριακή μόνο για την Κατερίνη αλλά για τους περισσότερους δήμους και δέστε κάποιους που δεν συνεργάστηκαν τι προβλήματα έχουν. Άλλωστε όλοι δεν λέμε ότι θέλουμε το καλό του δήμου , την πρόοδο των δημοτών ,επομένως γιατί να μην συνεργαστούμε ; Η συνεργασία Κουκοδημου - Ντανταμη έγινε σε χρόνο ρεκόρ εξ όσων γνωρίζω γιατί στα περισσότερα αν όχι σε όλα είχαν κοινή συνισταμένη . Η μέχρι τώρα πορεία της συνδιοικησης είναι άψογη , ειλικρινής και το καλύτερο είναι οτι όλα τα στελέχη είναι πολύ κοντά με άριστες συνεργασίες μεταξύ τους. Πλέον ο συνδυασμός αποτελείται από 21 άτομα , θα υπάρχει συνέχεια και ας μην κάνουν όνειρα θερινής νυκτός κάποιοι και ας κοιτάξουν τα δικά τους προβλήματα, την δική τους συνοχή ως συνδυασμός και η σημερινή διοίκηση έχει και παρόν αλλά και μέλλον. 

Παρόλο που πέρασαν αρκετοί μήνες από την προεκλογική περίοδο, η αντιπαράθεση με την προηγούμενη δημαρχιακή αρχή και οι βολές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό φτάνοντας στα άκρα. Που αποδίδεται ή που πιστεύεται οφείλεται αυτή η κόντρα στην οποία φαίνεται πως έχει προσδοθεί χαρακτήρας προσωπικής διαμάχης μεταξύ δήμαρχου και πρώην δημάρχου;
Στην προεκλογική περίοδο ήταν φυσιολογικό να υπάρχει αντιπαράθεση άλλωστε είναι συστατικό της δημοκρατίας μας , αλλά και τώρα που όλα πήραν τον δρόμο τους πάλι θα υπάρχει αντιπαράθεση. Δεν νομίζω ότι είναι σε προσωπικό επίπεδο η κόντρα , είναι φυσιολογικό η πτέρυγα Χιονίδη να υπεραμύνεται των πεπραγμένων της αλλά εξίσου φυσιολογικό η δική μας πτέρυγα να αναδείξει τα λάθη , τις αστοχίες, τις παραλείψεις τους, ενδεχομένως και τα ψέματα που έχουν ειπωθεί προς τους δημότες. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε κόντρα και πως να μην έχεις όταν το φλέγον ζήτημα σήμερα στον δήμο είναι το οικονομικό. Πραγματικά μας καίει όλους, γιατί χωρίς την επίλυσή του, όση καλή θέληση να έχεις δυστυχώς θα προχωράς με …βήματα «σημειωτόν». Και εμείς δεν ήρθαμε για αυτό, αλλά να «τρέξουμε» με γρήγορους ρυθμούς τον Δήμο μας, να μπει σε τροχιά προόδου. Τους πρώτους μήνες υποφέραμε λόγω των οικονομικών προβλημάτων, η κατάσταση ήταν τραγική: να μην υπάρχουν υλικά, οι προμηθευτές να μην μας χορηγούν τίποτα γιατί ήταν απλήρωτοι και οι προηγούμενοι διοικούντες να σφυρίζουν αδιάφοροι περιμένοντας τον χορό …του Ζαλόγγου. Δεν θα υπάρξει κόντρα; 


 Έχετε σχηματίσει εικόνα για το δήμο Κατερίνης συνολικά τι είναι αυτό που χρειάζεται και ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι προτεραιότητες για έναν νοικοκυρεμένο δήμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό, έναν δήμο που θα είναι κοντά στον πολίτη, ένας δήμο όπως τον οραματίζεστε…
Αν και είναι νωρίς ακόμη γιατί η πλειοψηφία των εκλεγμένων είναι νέοι στα πολιτικά δρώμενα, είμαι πεπεισμένος ότι σχεδόν όλοι έχουμε εντοπίσει την παθογένεια της προηγούμενης διοίκησης.
Το είπα και νωρίτερα, το άλφα και το ωμέγα είναι στην νέα φιλοσοφία που πρέπει να εμποτιστεί ο δήμος Κατερίνης . Από τον Δ/ντη μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο. Οι υπηρεσίες όλες πρέπει να λειτουργούν χωρίς την υποχρεωτική παρουσία των αιρετών , χωρίς «μαστίγιο», πάνω από το κεφάλι τους, χωρίς εξαναγκασμούς, για να ευνοηθούν οι ημέτεροι και να κυνηγηθούν οι …υμέτεροι. Αυτό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν για να πάρουν όλα τον δρόμο τους. 

 Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω κλείνοντας, τη γνώμη σας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα από το 2008, τις κυβερνήσεις των μνημονίων, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση από τη ΝΔ.
Κεντρική πολιτική σκηνή: μεγάλη συζήτηση. Επειδή δεν τα ισοπεδώνω όλα εκ χαρακτήρος, πιστεύω ότι όλοι πρόσθεσαν κάτι θετικό σε αυτήν την πολύπαθη χώρα. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι ΚΑΝΕΙΣ απ’ αυτούς που κυβέρνησαν την χώρα δεν κοίταξε στα μάτια τους πολίτες. Με μνημόνια που εξαθλίωσαν τα πάντα , με το μεταναστευτικό σε έξαρση , το «μακεδονικό» έτσι όπως εξελίχθηκε και την οικονομία στο ναδίρ, ποιους να εμπιστευτεί πλέον ο ελληνικός λαός ; Άραγε υπάρχει κανείς που να είναι αισιόδοξος;
Μακάρι η σημερινή κυβέρνηση να οδηγήσει την χώρα μπροστά, όλοι ανεξαιρέτως θα το χαρούμε, όμως δεν είμαι πεπεισμένος οτι θα τα καταφέρουμε, γιατί δυστυχώς είμαστε εξαρτημένοι από την συνισταμένη πολλών πραγμάτων, που δεν την ελέγχουμε.
Όλοι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ για αυτό υπάρχει μια ανασφάλεια, μια «βουβαμάρα» στους πολίτες. Όλοι κάπου πιστέψαμε και στο τέλος απογοητευτήκαμε, με αποτέλεσμα να δηλώνουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς. Βέβαια, μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς, γιατί εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς τους στέλνουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και ας γίνουμε πιο προσεκτικοί πιο αντικειμενικοί στην κρίση μας.
Τελειώνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω για την δυνατότητα να εκφραστώ μέσα από αυτήν τη σύντομη αλλά ουσιαστική συνομιλία και είμαι πάντα διαθέσιμος όποτε και όταν χρειαστεί για περαιτέρω κουβέντα. 


https://olymposvoice.blogspot.com/